Potrebne sestavine in priprava
Vlečeno testo:
- 50 dkg moke za vlečeno testo
- 1 jajce
- 2 člici olja
- ščepec soli
- mlačna voda v katero smo dodali 1 žlico jabolčnega kisa.
Moko presejemo v večjo posodo, ji na sredini z rokami oblujemo jamico, v katero dodamo vse navedene sestavine in z rokami dobro gnetemo, da testo postane gladko, mehko, a se ne oprijema rok. Gnetemo ga najmanj 10 minut, po potrebi tudi več. Ko je testo dovolj gladko oblikujemo hlebček, ga namažemo z oljem, in damo na pomokan krožnik počivat za 1 uro. Najbolje je, da ga pokrijemo s folijo, da se ne osuši, saj ga bi pozneje težje razvaljali. Med tem ko testo počiva, pa pripravimo nadev za štruklje.
Nadev:
- 750 dkg skute – nepasirane
- 250 g kisle smetane
- 3 jajca
- 150 g masla
- 3 žlice belih drobtinic
- 2 žlici v rum namočenih belih rozin
- nastrgana limonina lupinica
- 2 vanilijeva sladkorja
- skuto, kislo smetano, vanilijev sladkor, rumenjake dobro zmešamo in dodamo sneg 3 beljakov
- drobtinice prepražimo na maslu do zlato rjave barve
Testo previdno ločimo od podlage in ga NE gnetemo! Položimo ga na pomokan prtič. Razvaljamo ga kolikor je mogoče, nato ga na tanko premažemo z oljem in previdno raztegujemo – vlečemo da je tako tanek kot želimo. A velja, bolj ko je tanko testo bolj se okusi dobro premešajo.
Razvlečeno testo namažemo z prepraženimi drobtinicami , nato še s skutinim nadevom. Potresemo z rumom prepojene rozine in limonino lupinico. Obrežemo robove, in s pomočjo prta zvijemo v »kačo«. To kačo zavijemo v moker prtič in kuhamo na zmernem ognju 30 minut.
Ko so štruklji kuhani, jih odvijemo in narežemo na 5-6 cm velike kolobarje, jih odlagamo v skledo, jih zabelimo z drobtinicami ki smo jih posebej za to prepražili na 10 dkg masla. Postrežemo in po okusu potresmo s sladkorjem.
Dober tek!