DomovZdravjeIzmerite svoj srčni utrip

Izmerite svoj srčni utrip

izmerite svoj srčni utripPrepoznajte atrijsko fibrilacijo

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega utripa pri odraslih, ki v povprečju prizadene skoraj vsako četrto žensko ali moškega po 40. letu starosti. Število bolnikov v razvitem svetu narašča, zaskrbljujoče pa je, da se povečuje tudi število zbolelih med mlajšimi. Zgodnje odkrivanje atrijske fibrilacije je zato izjemnega pomena, saj jo zaradi nejasnih ali neznačilnih simptomov zdravniki pogosto odkrijejo šele pri prvih težavah, ki jih povzroči, na primer ob možganski kapi. Da bi lažje prepoznali bolezen in preprečili njen razvoj, so v družbi Bayer Health Care pripravili kampanjo osveščanja širše javnosti pod naslovom »Merite utrip srca«. S pomočjo spletne strani www.meri-utrip.si boste odslej lahko izvedeli več o njenih značilnih simptomih, spoznali dejavnike tveganja, ki jo povzročajo, ter se seznanili z nevarnimi in uničujočimi posledicami, ki jih prinaša. In še nasvet: skrbite, da bo vaše srce zdravo!

- Oglas -

Za zgodnje odkrivanje atrijske fibrilacije

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega utripa pri odraslih, ki jo zdravniki običajno odkrijejo šele takrat, ko pri bolnikih povzroči prve resne težave. Število obolelih za atrijsko fibrilacijo pri nas in v svetu narašča, zato je prepoznavanje in zgodnje odkrivanje te bolezni še posebej pomembno. Čeprav največkrat prizadene starejše, se vaskularni zapleti vedno pogosteje pojavljajo tudi pri mlajših, v povprečju pa je ogrožena vsaka četrta ženska ali moški po 40. letu starosti.

V družbi Bayer Health Care nameravajo s kampanjo »Merite utrip srca« povečati znanje in zavedanje odraslih o nevarnih posledicah atrijske fibrilacije, s pravočasnim prepoznavanjem simptomov in dejavnikov tveganja pa jim pomagati preprečevati razvoj te nevarne bolezni, ki lahko vodi do možganske kapi. Podrobnejše informacije boste odslej našli na aktivni spletni strani www.meri-utrip.si, ki vsebuje tudi pomembna opozorila za njeno pravočasno zdravljenje. Izvedeli boste, kako si lahko srčni utrip izmerite sami, kaj pomeni nihajoč in kaj nereden srčni utrip ter kdaj bo pravi čas, da obiščete osebnega zdravnika. Dobro je namreč vedeti, da za zdravo srce lahko največ naredimo sami. Preverite sami in si redno merite srčni utrip!

Atrijska fibrilacija – bolezen razvitega sveta

Atrijska fibrilacija je najpogostejša motnja srčnega utripa pri odraslih, ki jo zdravniki običajno odkrijejo šele takrat, ko pri bolnikih povzroči že prve resne težave. Čeprav največkrat prizadene starejše, se vaskularni zapleti vedno pogosteje pojavljajo tudi pri mlajših, v povprečju pa  je ogrožena vsaka četrta ženska ali moški po 40. letu starosti.  Motnja nastane zaradi nepravilnega utripa srčnih atrijev, ki ne zmoreta prečrpati celotne količine krvi, kar pogojuje nastanek krvnih strdkov. Ti na poti po vratnih žilah v možgane zamašijo eno ali več možganskih arterij in povzročijo možgansko kap ali možganski infarkt, kar ima lahko za posameznika ali njegove bližnje uničujoče posledice.

Tako pri nas kot v svetu se število obolelih za atrijsko fibrilacijo nenehno povečuje, zato je prepoznavanje in zgodnje odkrivanje te bolezni še posebej pomembno. »Merite utrip srca« je kampanja, s katero želi njen pobudnik Bayer Health Care zlasti mlajšim odraslim predstaviti simptome, dejavnike tveganja in nevarne posledice atrijske fibrilacije, da bi jih čim prej prepoznali ali še bolje – preprečili. Atrijska fibrilacija namreč kar do petkrat poveča možnost za nastanek možganske kapi. Srčni utrip občasno zaniha vsakomur izmed nas, pri atrijski fibrilaciji pa napadi praviloma trajajo najmanj uro, lahko pa celo več dni. Med značilne simptome atrijske fibrilacije štejemo hitro in neredno bitje srca ob hkratnem stiskanju v prsnem košu, pomanjkanje sape, omotico, slabo počutje in zmanjšano telesno zmožnost, vendar je kljub temu nekateri sploh ne zaznajo in jo zdravniki pri njih odkrijejo šele naključno. Ker je pri vsaki bolezni treba poiskati vzroke in omejiti dejavnike tveganja, na katere lahko vplivamo sami, je njihovo poznavanje še posebej pomembno. Poleg srčnih težav morate biti pozorni še na čezmerno telesno težo, previsoko raven sladkorja in holesterola v krvi, premajhno telesno dejavnost, neuravnoteženo prehrano, stres, kajenje in druge nezdrave razvade.

- Oglas -

Vsi, ki skrbite za svoje zdravje, boste podrobnejše informacije o atrijski fibrilaciji odslej našli na aktivni spletni strani www.meri-utrip.si. Ponuja vam vrsto koristnih informacij in nasvetov, kako ravnati  preventivno in kako v primeru, ko zaznate težave s srcem. Eden od načinov prepoznavanja bolezni je prav redno merjenje srčnega utripa, zato boste izvedeli, kakšen je pravilen in kakšen nepravilen srčni utrip ter kdaj bo treba obiskati osebnega zdravnika. Vsi v družbi se moramo namreč zavedati, da za svoje srce lahko največ naredimo sami in da je le primeren način življenja ključ do zdravja in vitalnejše prihodnosti. Ne oklevajte, čim prej si izmerite utrip!

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -