DomovKlub MamaSindrom ploščate glave pri novorojenčkih

Sindrom ploščate glave pri novorojenčkih

Glavice novorojenčkov imajo pogosto koničasto obliko zaradi ozkega porodnega kanala, šest mečav in lobanjski šivi (rahlo razmaknjeni stiki lobanjskih kosti) pa med porodom omogočajo, da se obod novorojenčkove glave priliči kanalu in zato zoži. Čeprav vsaka mamica meni, da je njen novorojenček najlepši na svetu, marsikateri pokuka na svet z glavo, ki bi bila v ponos vsaki »marsovski« mami.

- Oglas -

novorojenček

Nekaj dni ali najpozneje nekaj tednov po porodu se glavica sama po sebi spet prelevi v lepo okroglo bučko.

Ker pa dojenčki prve tedne in mesece preživijo veliko časa v posteljici in vozičkih, se lahko primeri, da se del glavice splošči. Največkrat na zadnjem delu glave, zatilju, lahko pa tudi ob straneh. Ker so kosti otroške glavice sprva še mehke, da se lahko prilagajajo hitri rasti možganov, se lahko ob dolgotrajnem pritisku na eno mesto preoblikujejo oziroma sploščijo. Na sploščenem delu glavice običajno tudi lasje ne rastejo.

- Oglas -

V Sloveniji in nekaterih drugih vzhodnoevropskih državah mamicam priporočajo, da dojenčke pri spanju prve mesece obračajo izmenično enkrat na enega in drugič na drugi bok, kar pripomore k preprečevanju sploščenosti glavice.

Drugod po svetu pa zdravniki priporočajo, da od samega začetka novorojenčke polagajo na hrbet, ker tak položaj otroka najboljše zaščiti pred nenadno smrtjo v zibki. Odkar velja to priporočilo, se je ta tragični dogodek zmanjšal za 40 odstotkov, močno pa se je povečalo število dojenčkov s plagiocefalijo ali sindromom ploščate glave.

Pogosto imajo sploščene glavice:dojenčki, ki so se rodili z zategnjenimi vratnimi mišicami.

 • dojenčki, ki nimajo mišične napetosti ali imajo krajše mišice na eni strni vratu (tortikolis). Ta enostranska zakrčenost, lahko trajna ali občasna, sili dojenčka, da nagiba glavico v eno smer. Ti dojenčki morajo opravljati posebne vaje pri nevrofiziatru.
 • nedonošenčki, saj so njihove kosti še mehkejše in preživijo tudi več časa leže v inkubatorjih.
 • dvojčka, če sta bila v maternici v posebnem položaju, ki ni dovoljeval gibanja.
 • novorojenčki, ki so bili v maternici kakorkoli omejeni.

Popravi se samo

Pri lažji obliki ploščate glavice se ta popravi sama do prvega leta starosti, sicer pa jo je mogoče »preoblikovati« s spreminjanjem položaja med spanjem oziroma ležanjem v posteljici. Le v redkih primerih je potrebno preoblikovanje pod zdravniškim nadzorstvom s pomočjo posebnih pripomočkov – čelade ali čeladnega pasu.

Vedno pa se je treba posvetovati s pediatrom, da preveri, če ploščatost glave ni v zvezi z nevarno kraniosinostozijo, prezgodnjim zaraščanjem lobanjskih kosti.

Pomagajmo mu

 • Če je otrokova glavica sploščena na eni strani, ker raje obrača glavico na tisto stran, polagamo dojenčka izmenično na drugo stran v posteljici, tako da bo gledal v sobo z druge perspektive. Ko se z njim igrate, mu polagajte igrače na tisto stran, ki jo ima manj rad. Toda previdno! Igrač, vzglavnikov ali česarkoli drugega v posteljici nikoli ne puščajte, ko gre dojenček spat. Ko zaspi, mu lahko tudi z roko obrnete glavico na drugo stran. Nikoli pa z ničimer ne podpirajte ali zalagajte glavice.
 • Če opazite, da je dojenčkova glavica sploščena zadaj, ga pri spanju polagajte na bok, če se sam preobrača na hrbet, mu ga varno podložite s tesno zvito plenico ali brisačko.
 • Nikoli ne dajajte dojenčka spat na trebuh, ker je ta položaj najbolj nevaren za smrt v zibki. Ko pa je otrok tako spreten, da se med spanjem sam prevali s hrbta na trebuh, vam ni treba ponoči vstajati in ga znova obračati na hrbet.

 Še nekaj namigov

 • Ko je dojenček buden, naj bo čim več v naročju, a pri tem pazite, da z glavico ne pritiska ob vašo roko ali telo.
 • Nosite ga pokonci, tako da z obrazom počiva na vaši rami ali prsih.
 • Nosite ga v kengurujčku ali slingi, obrnjenega navznoter, da z obrazom počiva na vaših prsih.
 • Vsak dan naj “pase kravice” na odejici na tleh, a vedno pod vašim nadzorom. Položite ga na trebuh in mu na začetku pomagajte s tesno zvito plenico ali brisačko pod prsnim košem. Začnite s trikrat na dan po eno minuto in vsak dan podaljšujte čas. Pustite ga, da se malo pritožuje, a ga dvignite, če začne jokati. Tako tudi krepi mišice, ki jih bo potreboval za nove korake v telesnem razvoju, kot so sedenje in plazenje.
 • Položite ga s trebuščkom na svoj trebuh in prsi, da vas bo gledal v obraz. Trudil se bo dvigniti glavico, da bi vas videl.
 • Položite ga s trebuščkom v svoje naročje, da bo gledal v tla. Z rokicami se bo morda odrival od vaše noge in dvigoval glavo.
 • Nosite ga na roki tako, da bo ležal na njej s trebuščkom. Glavica mora biti ob komolčnem pregibu. Za to so še posebno dobrodošle močne očkove roke.

Če ga hranite po steklenički, ob vsakem hranjenju zamenjajte položaj z desne na levo in obratno.

Z vsem naštetim ne boste le preprečili ploščatosti glave, pač pa nudili vašemu dojenčku pozornost in ljubezen, ki jo potrebuje za zdrav razvoj mišic, možganov in bogatega čustvenega življenja.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -