DomovZdravjeSkrb za bodoče generacije

Skrb za bodoče generacije

Ste že slišali za projekt Uživajmo v zdravju? Ideja za izvedbo projekta je nastala kot odziv zdravstvenega in šolskega sektorja na porast problema prekomerne hranjenosti in debelosti prebivalcev Slovenije. Namen projekta je soočenje s tem javno zdravstvenim problemom v organizacijah na različnih ravneh (nacionalni, regijski in lokalni) ter oblikovanje inovativnih trajnostnih in učinkovitih medsektorskih pristopov, ki bodo trend rasti debelosti postopno obrnili v negativno smer.

- Oglas -

Prekomerna teža

Poglavitni cilj projekta je zagotoviti sistemsko povezavo med zdravstvenimi in izobraževalnimi organizacijami ter lokalno skupnostjo v preventivni tim, ki bo po načelu koncepta skupnostnega pristopa v ospredje postavljal posameznika in njegovo zdravje, in vsak po svojih močeh in pristojnostih zagotavljal skrb za zdrav življenjski slog ter podporno okolje ljudem s prekomerno telesno težo ali debelostjo.

Sodobni način življenja otežuje možnosti zdravega prehranjevanja in redne telesne dejavnosti. Podatki o debelosti v Sloveniji so, kot v ostalih razvitih državah, zaskrbljujoči in zahtevajo hitro, učinkovito ter usklajeno ukrepanje različnih sektorjev v državi. Govorimo o t. i. debelilnem okolju, ki spodbuja razvoj debelosti (npr. sedeči življenjski slog), pri čemer sta telesna dejavnost ter zdrava in uravnotežena prehrana ključna varovalna dejavnika pri preprečevanju njenega nastanka.

Ciljne skupine:

  • otroci in mladostniki,
  • mlade družine,
  • odrasli.

Pomembna so tudi okolja, ki lahko nudijo podporo pri ohranjanju in krepitvi zdravja ciljnim skupinam:

  • vzgojno-izobraževalni zavodi,
  • zdravstveni domovi,
  • občine,
  • nevladne organizacije.
.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -