DomovZdravjeSte že slišali za endometriozo?

Ste že slišali za endometriozo?

Verjetno ne, saj je nevidna bolezen (poteka brez vidnih simptomov), o kateri se v družbi ne govori. Navadno jo poznajo le tisti, katerih življenja se je dotaknila. Jana Medved, predsednica Društva Endozavest, želi razširiti vedenje o tej bolezni, ki je med drugim lahko vzrok za nepojasnjeno neplodnost. Letos bodo članice prvič v Sloveniji izvedle aktivnosti v ta namen. Diagnosticiranje lahko traja zelo dolgo prav zaradi premajhnega poznavanja.

Endometrioza

- Oglas -

Zakaj bi vas morala zanimati?

  • Endometrioza prizadene vsako 10. žensko v rodnem obdobju.
  • Boleča menstruacija ne pomeni zgolj občutljivosti, lahko je simptom endometrioze.
  • Je pogost vzrok za nepojasnjeno neplodnost.
  • Ob neustreznem ukrepanju lahko trajno poškoduje različne organe (rodila, črevo, slepič, ledvice, mehur …).
  • Nosečnost ni zdravilo proti endometriozi! To je le zelo razširjen mit. Zdravila proti endometriozi še ne poznamo.
  • Zaradi raznih mitov in stereotipov je pogosto diagnosticirana več let po pojavu prvih simptomov.
  • Zaradi slabe prepoznavnosti je bolezen pogosto spregledana ali napačno diagnosticirana. Ženske pogosto slišijo, da je vse v njihovi glavi,in so včasih prej usmerjene k psihiatru, kot pa da bi prejele ustrezno obravnavo.

Z namenom ozaveščanja so v preteklem letu ženske, ki iz prve roke vedo, kako je živeti z endometriozo, ustanovile Društvo Endozavest. Želijo si, da se vsa ta nevidnost in skrita stiska žensk končno prepoznata ter da se endometrioza obravnava kot resno ginekološko stanje. Z njimi sodeluje tudi doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka za ginekologijo in porodništvo, ki velja za vodilno strokovnjakinjo na področju endometrioze pri nas.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -