DomovPrehranaSok pšenične trave: Izjemne lastnosti zelenega napitka

Sok pšenične trave: Izjemne lastnosti zelenega napitka

Ste že slišali za sok pšenične trave? Tokrat se bomo posvetili temu zdravemu napitku. Človek obilja se vse bolj sprašuje o kakovosti hrane, ki jo uživa, in njenem vplivu na zdravje. Znano je namreč, da je hrana lahko naše zdravilo, ravno tako pa nam lahko tlakuje pot v pogubo. Smo to, kar jemo. In temu ne moremo ubežati.

Če želite svoje prehranjevanje povzdigniti na višjo raven in ste pripravljeni za svojo hrano tudi sami kaj narediti, je kaljenje zagotovo veščina, ki ne sme manjkati v vaši hiši. Skoraj vsi kalčki sodijo v družino tako imenovanih superživil, a so v luči tistega, kar je trenutno pod tem izrazom moderno, spregledani. Žal! O kalčkih in kaljenju je bilo tudi v tej reviji že kar nekaj napisanega. Gojenje pšenične trave pa je morda tema, ki je za marsikoga še vedno nova.

- Oglas -

Sok pšenične trave

Zakaj sok pšenične trave?

Ko v tem prispevku govorimo o pšenični travi, bomo imeli v mislih sok pšenične trave. V tej obliki je najlažje prebavljiva in telo najlažje uporabi bogastvo njenih hranil. Seveda jo boste v trgovinah in v spletu dobili tudi v posušeni obliki, a vedite, da se taka ne more kosati s sveže iztisnjenim sokom.

Sok pšenične trave zaradi visoke vsebnosti klorofila uživa zelo veliko spoštovanje. Nič koliko različnih raziskav in laboratorijskih eksperimentov v zadnjih desetletjih dokazuje, da je klorofil terapevtski tonik za celo vrsto različnih obolenj.

- Oglas -

Klorofil deluje podobno kot rdeča krvna telesca in pomaga pri čiščenju arterij. Hranila in kisik, ki jih klorofil vsebuje, pomagajo pri razstrupljanju in odplavljanju toksinov iz našega telesa, poleg tega pa stimulirajo kostni mozeg pri proizvajanju novih celic.

Izjemne lastnosti soka iz pšenične trave

Sok pšenične trave je temelj marsikaterega naravnega zdravljenja, saj ima izjemne lastnosti pri regeneraciji telesa. Tisti, ki vas zanima naravno zdravljenje, ste zagotovo že kje zasledili delo Ann Wigmore, ustanoviteljice zdaj že zelo znanega Hipokratovega inštituta iz ZDA. Gospa je prisegala na sok pšenične trave in trdila, da si je tudi s pomočjo tega pozdravila raka. Steber njene diete in zdravljenja na Hipokratovem inštitutu so ravno sok pšenične trave, kalčki in zelenolistna zelenjava.

sok pšenične trave 2

Pšenična trava se tako ponaša z vsaj osemnajstimi izjemnimi lastnostmi, zaradi katerih bi moral biti njen sok del našega vsakdanjika:

 • Je eden najbogatejših virov vitamina A in C.
 • Vsebuje uravnotežen spekter vitaminov B, vključno z vitaminom B17, ki naj bi pomagal selektivno uničevati določene rakave celice, ne da bi bile poškodovane normalne celice.
 • Vsebuje visoko kakovosten naraven kalcij, fosfor, magnezij, natrij in kalij v uravnoteženih količinah.
 • Je vir organskega železa, ki izboljšuje cirkulacijo.
 • Vsebuje 92 od 102 mineralov v sledeh, ki jih je moč dobiti iz rastlin.
 • Je najučinkovitejša oblika klorofilne terapije.
 • Pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.
 • Je podobna molekulski strukturi rdečih krvnih telesc, zato povečuje zmožnost, da kri prenaša kisik v vsako celico telesa.
 • Pomaga pri izločanju usedlin zdravil v telesu.
 • Čisti jetra.
 • Pomaga, da se rane hitreje celijo.
 • Pomaga pri izločanju metaboličnih toksinov v telesu.
 • Pomaga pri težavah s krvnim sladkorjem.
 • Pomaga pri izpadanju in sivenju las.
 • Pomaga pri zaprtju.
 • Povečuje odpornost proti sevanju in pomaga pri simptomih zastrupitve s sevanjem.
 • Pomaga kot razkužilo s tem, da uničuje bakterije v krvi, limfi in tkivih.
 • Šteje se za popolno hrano, saj vsebuje za človeško telo vse potrebne aminokisline.

Sok pšenične trave razstruplja in krepi

Ker je pšenična trava izjemno močan očiščevalec organizma, nam je lahko takoj po zaužitju njenega soka celo malce slabo. To je reakcija na toksine, ki so se začeli sproščati v organizmu. Zato je priporočljivo, da začnemo z manjšimi količinami (npr. 0,3 dcl), ki jih s časom povečujemo (do 1,1 dcl). Sok pšenične trave ima izjemno močan okus, ki marsikateremu ni všeč. Zato ga za lažje zaužitje mešamo z limoninim sokom, pomarančnim ali sokom grenivke. Če je le mogoče, soka ne redčimo!

Treba je poudariti, da sok pšenične trave ni stabilen in se hitro pokvari. Zato ga je treba zaužiti čim prej po sočenju (najpozneje v 15 minutah). Po drugi strani pa lahko porezano pšenično travo (seveda primerno zaprto) hranimo v hladilniku tudi do enega tedna. Zamrznjen sok pšenične trave lahko hranimo dalj časa, ni pa tako učinkovit kot svež sok, katerega hranila so nedotaknjena.

- Oglas -

Najbolje je, da pšenično travo gojimo sami doma in jo sočimo takoj pred zaužitjem. Za sočenje uporabljamo počasni sokovnik z enojnim ali dvojnim vijakom. Če nimamo sokovnika ali si ga težje privoščimo, je odlična rešitev ročni sokovnik za sočenje trave, ki je bistveno cenejši. Za sočenje trav in zelenja na splošno pa niso primerni centrifugalni sokovniki.

Če trave ne moremo gojiti sami, jo lahko kupimo tudi v prahu in uživamo po navodilih.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -