DomovBolezni in simptomiVneto grlo in žrelo: Kateri so najbolj pogosti vzroki

Vneto grlo in žrelo: Kateri so najbolj pogosti vzroki

Ena pogostejših težav, zaradi katerih bolniki obiščejo izbranega osebnega zdravnika, je vneto grlo oziroma boleče žrelo. Vzroki za to so zelo različni.

- Oglas -

Vneto grlo

Zakaj imamo vneto grlo?

Pri navadnem prehladu akutno vneto grlo in vnetje sluznice žrela najpogosteje povzročajo številni različni virusi, ki se po zraku prenašajo s kašljanjem in kihanjem. Sedajo na različne površine, kjer preživijo tudi več ur. Z dotikom okužene površine (kljuke, denar, ročaji nakupovalnih vozičkov) viruse zanesemo na roke, z njimi pa na sluznice oči in ust. Tako se okužba širi in največkrat se pojavi tudi vneto grlo. Poleg bolečin v žrelu imajo bolniki s prehladom zamašen nos, izcedek iz nosu, blag glavobol, vnetje očesnih veznic, lahko tudi dražeče kašljajo.

Bolnikom s prehladom ni potrebno takoj obiskati zdravnika. Svetujemo, da ostanejo doma in počivajo ter tako ne širijo okužbe. Pijejo naj dovolj mlačne tekočine, s pomočjo kapljic za nos poskrbijo za dobro prehodnost nosu, uživajo z vitamini bogato hrano, lahko pa tudi ližejo pastile, ki lokalno ublažijo vnetje in bolečino. Za preprečevanje okužbe je izrednega pomena, da si redno in temeljito umivamo roke in se z umazanimi rokami ne dotikamo ust in oči.

- Oglas -

Gripa in vneto grlo

Če bolnik poleg bolečin v žrelu in prehladnih znakov navaja še visoko telesno temperaturo, splošno prizadetost in slabo počutje ter bolečine v mišicah, je zelo verjetno, da se je okužil z virusom gripe, za katerega je tudi vnetje grla zelo značilno. Zdravljenje je ob nezapletenem poteku gripe enako kot pri običajnem prehladu. Vendar pa se pri gripi lahko pojavijo zapleti, ki so lahko za bolnika nevarni, kot so pljučnica, akutno vnetje obnosnih votlin, akutno vnetje srednjega ušesa in krvavitev iz nosu. Bolj izpostavljeni so starejši ljudje, bolniki s kroničnimi boleznimi, majhni otroci in nosečnice. V teh primerih naj bolnik obišče zdravnika, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje, včasih je potrebno tudi zdravljenje v bolnišnici. Gripi se sicer lahko izognemo s cepljenjem, ki ga priporočamo bolj ogroženim skupinam ljudi.

Angina lahko povzroča hude bolčine v žrelu

Akutno vnetje žrela ali angino povzročajo bakterije, med katerimi je še vedno najpogostejši streptokok. Bolnik, ki ima vneto grlo, težko požira hrano in pijačo, lahko ima povišano telesno temperaturo in splošno slabo počutje, prehladni znaki pa so odsotni. Bolezen lahko dokažemo s hitrim brisom žrela, ki ga opravi izbrani osebni zdravnik.

Angino vedno zdravimo z antibiotikom, ki ga predpiše zdravnik, zdravilo izbora je penicilin. S tem skrajšamo potek bolezni ter preprečimo nastanek sistemskih (vnetje sklepov, ledvic in srca, prenos bakterij v kri) in lokalnih zapletov, med katerimi je najpogostejši ognojek ali absces ob mandlju. V prostoru za mandljem oziroma nebnico nastane votlina, ki je izpolnjena z gnojem. Potrebno je napraviti odprtino, zarezati v sluznico žrela, da gnoj izteče iz votline. Poleg tega mora bolnik jemati še antibiotike, žrelo izpirati z žajbljem ali raztopino, ki omili bolečino in deluje protivnetno, da se abscesna votlina čisti in ne zalepi prehitro. Po prebolelem abscesu v žrelu svetujemo, da se bolnik odloči za odstranitev nebnic, ker obstaja velika verjetnost, da se bo absces v žrelu ob naslednji angini ponovil.

Vzroki za vneto grlo

Vneto grlo in bolečine v žrelu nastanejo tudi zaradi kroničnega draženje sluznice, ki je posledica kajenja, alergijskega vnetja, uživanja alkoholnih pijač, gaziranih in mrzlih pijač, vračanja želodčne vsebine do nivoja žrela – želodčnega refluksa, zadrževanja v prostorih, kjer so slabe mikroklimatske razmere (močne klimatske naprave, prepih, prah, hlapi čistil in lakov, velike temperaturne razlike). Bolnikom svetujemo, naj se izogibajo škodljivim dejavnikom, ki jim povzročajo težave, ter zdravijo alergijo in refluks.

Ne smemo pozabiti, da so bolečine v žrelu lahko posledica rakave spremembe na sluznici žrela. Pozorni moramo biti na bolečino, ki je prisotna dlje od treh tednov, se stopnjuje in poslabša ob hranjenju. Bolečina lahko seva tudi v uho, lahko pa se pojavi še krvav izpljunek. Bolnik bo morda opazil razjedo ali bulo na sluznici žrela, v poznejši fazi se lahko pojavi oteklina na vratu. V vseh teh primerih je nujno, da bolnik čim prej obišče svojega izbranega zdravnika.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -