DomovKlub MamaPorod in nosečnostVzroki za strije in sladkorni piling za njihovo odpravo

Vzroki za strije in sladkorni piling za njihovo odpravo

Strije sicer niso nevarne, vendar lahko predstavljajo precejšnjo estetsko težavo. Gre namreč za madeže na koži, običajno svetlejše barve, ki lahko zelo izstopajo. V nekaterih primerih pa so lahko strije tudi srbeče ali vnete. Najpogosteje se strije pojavijo med nosečnostjo, vendar obstajajo tudi drugi vzroki zanje.

- Oglas -

Strije vas lahko presenetijo na praktično katerem koli delu telesa, čeprav so najpogostejše na trebuhu, prsih, zgornjem delu rok, stegnih in zadnjici. V nadaljevanju preverite, kaj vse lahko povzroči nastanek strij, poleg tega pa vas čaka recept za piling, s pomočjo katerega lahko zelo enostavno ublažite videz strij.

Pri kom je tveganje za nastanek strij največje?

Kot smo že omenili, so strije največja težava za nosečnice oziroma ženske, ki so rodile. Poleg tega se strije pogosto pojavijo tudi pri ljudeh, katerih telesna teža se zelo hitro spremeni. Torej tako pri tistih, ki se v zelo kratkem času zredijo, kot pri ljudeh, ki hitro shujšajo. Včasih se lahko strije pojavijo tudi pri najstnikih, ki hitro zrastejo. Ženske imajo v povprečju precej večjo možnost, da jih presenetijo strije, kot moški. K strijam pa so poleg tega bolj nagnjeni ljudje s svetlejšo poltjo.

Težava je pogosto dedna, na nastanek strij pa lahko včasih vpliva tudi jemanje kortikosteroidih zdravil. Ko govorimo o strijah, ki so povezane z nosečnostjo, pa je možnost njihovega nastanka večja pri tistih ženskah, ki rodijo zelo velikega otroka ali dvojčke. Če boste skrbeli za redno mazanje trebuha med nosečnostjo in pri tem uporabljali kvalitetno kremo, je sicer tveganje za pojav strij precej manjše. Vendar pa jih včasih kljub pazljivosti žal ni mogoče povsem preprečiti.

- Oglas -

Odpravite strije s tem polingom

Vas motijo strije, ki so ostale na vaši koži po porodu? Ne glede na to, kaj je bil razlog za nastanek strij, lahko njihov videz zelo uspešno ublažite z uporabo sladkorno-maslenega pilinga, ki ga je mogoče pripraviti kar doma. Za najboljše rezultate piling vsaj sprva uporabljajte večkrat tedensko, najmanj 2-krat ali 3-krat.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 100 gramov sladkorja,
  • 50 mililitrov kokosovega ali olivnega olja,
  • 1 žlica karitejevega masla,
  • ½ žličke olja z vitaminom E,
  • 5 kapljic eteričnega olja sivke,
  • 3 kapljice eteričnega olja limone ali 1 žlička limoninega soka.

Osnova pilinga sta sladkor in karitejevo maslo. Vse druge sestavine so neobvezne, vendar boste z njihovim dodajanjem povečali učinkovitost pilinga in tako poskrbeli za hitrejšo odpravo strij. Vse sestavine zmešajte v posodici. Pomagate si lahko tudi tako, da sestavine stresete v posodico, ki jo položite nad lonec z vročo vodo. Tako boste lažje dobili zares homogeno zmes. Mešanico oziroma piling shranjujte v steklenem kozarčku s pokrovčkom. Med prhanjem nežno zdrgnite telo s pilingom. Posebej se osredotočite na problematične predele oziroma mesta, kjer so strije najbolj izrazite.

Če nameravate piling uporabljati med nosečnostjo ali v času dojenja, se glede dodajanje eteričnih olj posvetujte z zdravnikom, saj lahko pride včasih do nezaželenih reakcij. Ena od možnosti pa je, da v omenjenih primerih eterična olja v pilingu enostavno izpustite.

Preberite tudi: Strije in nosečnost: Kako preprečiti nastanek?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -