DomovZdravjeTvoje življenje. Tvoja prihodnost.

Tvoje življenje. Tvoja prihodnost.

Ko smo v septembru praznovali svetovni dan kontracepcije, smo z vsakoletno kampanjo ponovno dali pozornost viziji o svetu, v katerem je vsaka nosečnost želena. Ob uvedbi na globalni ravni leta 2007 je bil cilj Svetovnega dne kontracepcije izboljšati ozaveščenost o vseh kontracepcijskih metodah, s čimer bi mladim omogočili premišljeno sprejemanje odločitev o njihovem spolnem in reproduktivnem zdravju. Vseeno pa je v svetovnem merilu je nenačrtovanih več kot 41 odstotkov od 208 milijonov nosečnosti na leto. Ker pa se bliža tudi svetovni dan AIDS-a, ponovno opozarjamo na pomen kontracepcije.

S sloganom ‘Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija – spoznaj vse možnosti’ želi letošnji Svetovni dan kontracepcije opogumiti mlade, da se poučijo o spolnosti in kontracepciji. Informirana oseba je neodvisna oseba, pravijo. Mladi, ki poznajo dejstva o kontracepciji, lažje preprečijo neželene nosečnosti in spolno prenosljive okužbe ter se lažje osredotočijo na svoje cilje in pričakovanja.

- Oglas -

kontracepcija

Po pomoč na splet

Miti in zmote o spolnosti in kontracepciji so zelo razširjeni, zato je pomembno, da se mladi učijo iz zanesljivih in nevtralnih virov informacij. Spletna stran Svetovnega dneva kontracepcije www.your-life.com vsebuje točne in nevtralne informacije o kontracepciji in je v pomoč mladim, da v razgovoru z zdravstvenim strokovnjakom izberejo kontracepcijo, ki je zanje najbolj ustrezna.

»Odločitev za kontracepcijo bi morala biti premišljena odločitev in ne odločitev v zadnjem trenutku. Bodite pozorni na vse možne oblike kontracepcije in se odločite, katera je za vas najbolj ustrezna,« opozarjajo predvsem mlade, da bodo znali ločiti med dejstvi in domišljijo.

- Oglas -

Kondomi so kontracepcijska metoda, ki je nujna za zaščito pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO). Hormonska kontracepcija je ena najbolj zanesljivih metod za nadzorovanje rojstev, ki je ženskam trenutno na voljo. Če je le mogoče in če je hormonska kontracepcija za vas primerna, za najbolj zanesljivo zaščito uporabljajte obe metodi sočasno.

Če bi povsem zadostili potrebam po kontracepciji, bi lahko vsako leto preprečili 53 milijonov nenačrtovanih zanositev. Za mladostnice iz ZDA in Velike Britanije je bilo leta 2011 šestkrat verjetneje, da bodo rodile v primerjavi z mladostnicami z Nizozemske.

Vsako leto se pojavi 499 milijonov novih primerov spolno prenosljivih okužb (sifilis, gonoreja, klamidija, trihomoniaza). Ta številka ne vključuje okužb s HIV in ostalimi okužbami, ki imajo konstanten negativen vpliv na življenja posameznikov in skupnosti po vsem svetu. Ker v Sloveniji primanjkuje kanalov, s pomočjo katerih bi lahko učenci v šolah spoznavali mite in resnice o spolnem življenju in kontracepciji, je dialog o tem nujno potreben tudi doma.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -