DomovZdravjePomagajte svojemu krvnemu tlaku

Pomagajte svojemu krvnemu tlaku

Bolezen modernega časa? Vsekakor. Stres je eden ključnih krivcev za visok krvni tlak, s katerim se bori kar vsak tretji človek na svetu. Najhuje je to, da veliko ljudi sploh ne ve, da trpijo za hipertenzijo, visok krvni tlak pa medtem vodi na lestvici krivcev za srčne napade, kapi, anevrizme in številne druge težave. Če spadate med tiste, ki si že leto dni niso izmerili krvnega pritiska, obiščite zdravnika in to nemudoma storite takoj.

- Oglas -

Ker pa se lahko zgodi, da imajo nekatera zdravila za nižanje krvnega pritiska stranske učinke, kot so krči v nogah, omotica in nespečnost, smo samo za vas pobrskali med alternativnimi modrostmi in vam tako predstavljamo njihove načine za zmanjševanje krvnega tlaka. Ste vedeli, denimo, da vam klasična glasba zniža pritisk? Firenški strokovnjaki so ugotovili, da deluje tudi keltska glasba, predvsem pa je krivo to, da upočasni in poglobi vaše dihanje.

visok krvni tlak hipertenzija

Čokolada?

Se bojite, da se boste morali odpovedati sladkorju? Morda, vendar se še vedno lahko predate uživanju čokolade, priporočamo vam le, da je čim bolj temna in čim manj sladkana. Priporočamo 70 odstotno črno čokolado, ki naj bi tudi pomagala pri hipertenziji.

- Oglas -

Stran s soljo

Tudi to ste že slišali, a vas moramo ponovno opozoriti. Sol dviguje krvni pritisk. In sol je – podobno kot sladkor – skorajda povsod. Zato previdno berite nalepke in hrane ne solite dodatno.

Globoko dihanje

Ni presenetljivo, da joga znižuje krvni pritisk, kot smo o tem pisali pred nedavnim. Globoko dihanje je namreč ena ključnih veščin joge, tai chija in qigonga. Globoko dihanje znižuje stresne hormone, ki dvigujejo renin, ledvični encim, odgovoren za višanje krvnega pritiska. Začnite z le petimi minutami zjutraj in zvečer.

Previdno s kavo

Kofein dviguje krvni pritisk, to seveda drži. Zato si zjutraj morda pomagajte stopiti v nov dan s skodelico kave, preostale skodelice pa naj bodo brezkofeinske. Še bolje je, če tudi jutranjo kavo zamenjate za čaj in se hkrati odpoveste vsem energijskim pijačam in kolam, polnim kofeina.

Hitra hoja

Ljudje, ki trpijo za hipertenzijo so si lahko znižali krvni pritisk s hitrim sprehodom. Ker srce zaradi vadbe kisik bolj učinkovito uporablja, se ne utruja preveč pri poganjanju krvi po žilah. Poskusite s 30-imi minutami hitre hoje na dan. Vsak dan.

Vrtnarjenje

Ne le, da vaše telo potrebuje zdravo prehrano, kamor spada tudi zelenjava, pač pa je delo na vrtu (na svežem zraku) nekaj, kar bo poskrbelo, da se boste razmigali in tudi sprostili. Hkrati pa je dviganje ravni kalija v krvi pomemben del zniževanja pritiska, zato kar z veseljem poberite krompir, paradižnik, grah in fižol, potem pa zavijte k sadjarju po sveže banane. Tudi sprehod vam bo koristil.

Koencim q10

Dvanajst različnih študij je dokazalo, da koencim Q10 znižuje krvni pritisk. Strokovnjaki zato to prehransko dopolnilo suvereno priporočajo. Antioksidant namreč širi žile in naj bi zato kar znatno zniževal pritisk.

Delajte manj

Vaša deloholičnost je seveda lahko tudi razlog za stres. Zato naj vam povemo, da se vaš krvni pritisk zviša za 15 odstotkov, če delate več kot 41 ur tedensko. Če delate dlje, imate manj časa za rekreacijo in zdravo prehranjevanje. Reorganizirajte svoje prioritete in postanite šef svojega zdravja.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -