DomovNovice in zanimivostiUdarec v mednožje ni nič smešnega!

Udarec v mednožje ni nič smešnega!

Strokovnjaki opozarjajo, da ima lahko udarec v mednožje resne posledice za plodnost. Pogosta praktična šala med mladimi fanti (ali tistimi malo starejšimi, ki uživajo v take vrste »humorju«) je namreč lahko nevarna zadeva, saj ima poleg fizičnih tudi psihološke posledice in – kot omenjeno – lahko pomeni težave pri reprodukciji.

- Oglas -

V ZDA so ugotovili, da zaradi tovrstnih poškodb zdravnika obišče kar 16 tisoč ljudi letno, kar je dvakrat več kot ljudi, ki zaradi zobnih poškodb obiščejo zobozdravnika.

udarec v mednožje

Gneča na urgenci

Medtem ko televizijske oddaje in nekateri filmi prikazujejo takšne udarce kot komične, je to težava, ki lahko na tisoče moških in žensk letno pošlje na urgenco. Med najpogostejšimi razlogi se znajdejo kolesa, nesreče pri britju ali pa celo poškodbe zaradi oblačil. Neredek razlog je tudi štorasto razpostavljeno pohištvo, ki je tako lahko odgovorno za zasolzene oči. Delež ljudi, ki iz tega razloga poiščejo zdravstveno pomoč, je enak deležu tistih, ki se na zdravnika obrnejo zaradi kemičnih ali električnih opeklin.

- Oglas -

Nekdaj so tem težavam posvečali pozornost najpogosteje po prometnih nesrečah ali kakšnih drugih travmatoloških izkušnjah, ki so vodile v hujše genitalne poškodbe ali celo poškodbe sečil. Danes med športnimi nesrečami prevladujejo kolesa, sledita pa tudi košarka in nogomet ter športne igre s kiji, kakršen je bejzbol, ali v številnih pogledih nevaren hokej. Veliko teh nesreč se da preprečiti, saj lahko že oblazinjenje srednje prečke na kolesu precej ublaži udarec, zato s tem nikar ne odlašajte, še posebej, če kolesarite po neravnih območjih.

Premalo semenčic

Med druge situacije, ki povzročijo poškodbe, sodijo tudi britje, umivanje in celo trenutki, ko so moški med zadrgo ujeli nekaj, česar ne bi smeli. Veliko žensk in moških se poškoduje in celo pošteno ureže med britjem ali striženjem teh občutljivih predelov. Zanimivo pa je tudi to, da med tistimi, ki obiščejo urgenco, prevladujejo moški (kar dve tretjini jih je!) in mladi ljudje med 18 in 28-imi leti starosti. Med starejšo populacijo, ki išče pomoč za te zagate, so v veliki večini za to krive poškodbe med vsakodnevnimi opravili, kot je tuširanje.

Strokovnjaki celo priporočajo, da se moški, ki so pogosto utrpeli udarce v mednožje, odpravijo k specialistu in preverijo, kako so te poškodbe vplivale na njihovo plodnost. Če je udarec prepogost ali premočan, je poškodba (in možnost za neplodnost) toliko večja. A samo zato, ker šport prevladuje kot razlog za poškodbe, še ne pomeni, da ste varni doma. Če vam prenosni računalnik leži v naročju, so vaše semenčice v nevarnosti tudi zaradi pregrevanja, zato bodite previdni!

In medtem ko se nevedni mladostniki smejijo situacijam na televiziji, ob katerih se vsak dobro obveščen človek lahko le skremži in upa, da ga v bližnji prihodnosti ne čaka nič takšnega, bodite previdni med športom, britjem, tuširanjem in sprehajanjem po nepoznanih mestih. Nikoli ne veš, kje te čaka odlomljena veja, premaknjena miza ali pa kamen na cesti, ki bo pretresel vaše kolo in vaše telo.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -