DomovZdravjeUbranite se pred virusom gripe

Ubranite se pred virusom gripe

Ali ste vedeli, da v Sloveniji vsako leto za gripo zboli več kot 60.000 ljudi? Gripa je zelo nalezljiva virusna bolezen, kjer gre za akutno okužbo dihal, ki jo povzročajo virusi influence.

- Oglas -

gripa

Obstajata dva glavna tipa virusov influence (A in B), ki povzročata vsakoletne epidemije gripe. Slednje se običajno pojavijo v zimskih mesecih. Hude epidemije gripe pri ljudeh so sicer redke, če pa se pojavijo hujše oblike od običajnih sezonskih izbruhov, tovrstne množične primere okužb imenujemo pandemije. Za slednje je značilno, da se pojavi nov virus gripe, ki se širi po vsem svetu z enako hitrostjo kot običajna gripa.

Gripa se začne naenkrat, običajno z mrazenjem, ki ga spremljajo visoka telesna temperatura, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, suh kašelj in bolečine v žrelu. Pri majhnih otrocih lahko poteka brez značilnih simptomov in jo težje ločimo od drugih virusnih okužb. Večina okuženih ljudi ozdravi v tednu ali dveh. Okužba navadno kljub neprijetnim posledicam poteka blago, le pri redkih bolnikih pride do zapletov, zaradi katerih je potrebno zdravljenje v bolnišnici.

- Oglas -

Kako se zaščitimo?

Pri obolenjih kot je gripa, prav sami naredimo največ za preventivo in ohranitev zdravja ter dobrega počutja. Če se zadržujemo v bližini bolnika, ki ima gripo, moramo biti zelo previdni. Kadar bolnik kašlja in kiha, nastajajo okužene kapljice. Te kapljice okužijo okolico bolnika in tako tudi ostali, ki smo v bližini bolnika ali se dotikamo okuženih predmetov (pohištva, stikal, ročajev ipd.) preko rok prenesemo virus v usta, na nosno ali očesno sluznico in se tako tudi sami okužimo.

Zato je zelo pomembno, da si tako zdravi kot bolni ljudje redno umivamo roke s toplo vodo in z milom oz. v primeru, ko to ni mogoče, uporabimo sredstva za razkuževanje rok. Prav tako je v času epidemij pomembno, da se ne dotikamo nosu, ust in oči, kadar se nahajamo v bližini bolnikov ali na javnih mestih. Vsem nepotrebnim stikom z bolnimi in zadrževanju v prostorih, kjer je veliko ljudi, se je tedaj pametno izogibati. Poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračenost prostorov in zdrav način življenja (zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj spanja, fizična aktivnost ipd., kar krepi naš imunski sistem).

nega rok

Če zbolimo, ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim zdravnikom. Kadar kihamo ali kašljamo, si usta in nos pokrijemo z robčkom, če pa robčka nimamo, kihamo in kašljamo v rokav. Robčke takoj po uporabi zavržemo. Kadar se zadržujemo v bližini drugih, je priporočljivo, da si z masko prekrijemo nos in usta. Poleg omenjenega pa upoštevamo zlato pravilo, t.j. HIGIENA ROK.

 

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -