DomovPrehranaHrana, ki je ne smete kupovati

Hrana, ki je ne smete kupovati

Ko nakupujete hrano, v povprečju porabite do sto evrov na teden, kar skupaj lahko nanese okrog pet tisoč evrov letno. Stvari, ki jih vržete v svoj nakupovalni voziček, igrajo veliko vlogo pri zdravju in dobremu počutju vaše družine. Prav zato vam bomo skušali olajšati izbor tako, da vam povemo, kaj v nobenem primeru ni dobro za vas in se v vašem nakupovalnem vozičku ne bi smelo znajti.

- Oglas -

zdrava in nezdrava hrana

Preprosti sladkorčki, ogljikovi hidrati in nezdrave maščobe

Preskočite hrano, ki jo imenujemo tudi enostavni ogljikovi hidrati, med katere spadajo sladkani kosmiči za zajtrk, krofi, pecivo, piškoti, sladoled, pecivo in pijače z mehurčki. Pogosto jih označujemo za prazne kalorije, saj se hitro absorbirajo in dvignejo raven sladkorja v krvi, kar povzroča inzulinsko reakcijo, ki hitro zniža sladkor in nas zato napravi utrujene. Počutili se boste bolj lačne in hrepeneli po še več sladkorja. Hitro absorbirane kalorije pa se shranijo kot maščoba v telesu.

Odločite se raje za kompleksne ogljikove hidrate, vključno s polnozrnatim kruhom in rjavim rižem. Jejte svežo zelenjavo in pusto meso, saj to zagotavlja počasno, vztrajno sproščanje energije za dolgotrajno energijo. Za sladkanje si privoščite sezonsko sadje, avokado ali oreščke.

- Oglas -

Meso z veliko soli in nasičenimi maščobami

Predelane mesnine, kot so narezek, slanina, klobase in hrenovke vsebujejo nitrate, kemične dodatke, ki ohranjajo svežino. Nitrate povezujejo z želodčnim rakom in drugimi degenerativnimi boleznimi. Prav tako so te vrste mesa polne nezdravih nasičenih maščob, ki lahko dvignejo raven »slabega« LDL holesterola in s tem dejavnik tveganja za bolezni srca in možganske kapi. Kupite meso z nizko vsebnostjo nasičenih maščob, kot je meso piščanca ali purana in jejte več rib, bogatih z zdravimi omega-3 maščobami, kakršen je losos.

Ponarejena zdrava hrana

To so živila, ki vas vlečejo za nos, saj na njih piše, da imajo nizko vsebnost maščob. To so denimo določeni piškoti, solatni prelivi ali jogurti. Previdno preberite sestavine, saj imajo za to, da nadomestijo pomanjkanje okusa, veliko sladkorja ali soli. Podobna živila so pakirani kruh in krekerji z nalepkami »polnozrnati«. To se pogosto kaže v precej manjši količini vlaknin kot jih imajo v resnici polnozrnati izdelki.

Pločevinke

Osemdeset odstotkov našega vnosa natrija prihaja iz predelane in konzervirane hrane. V resnici je konzervirana hrana pogosto nabito polna soli, kar pa je nevarno, saj lahko povzroči visok krvni tlak. Namesto da bi kupili pločevinke juhe, si skuhajte zdravo korenčkovo ali bučkino juho. Pri kuhanju se namesto k soli zatecite k zeliščem. Pridobili boste okus in zmanjšali odvisnost od soli.

Sestavine, ki jih ne morete izgovoriti

Komplicirana imena, ki jih preberete na nalepkah na živilih, zagotovo ne zvenijo slastno. Upoštevajte pravilo: če je živilo iz stvari, ki jih ne prepoznate brez hitrega (ali daljšega) tečaja iz kemije oziroma če prvih pet sestavin na seznamu ne morete niti izgovoriti, naj ne pridejo blizu vašega nakupovalnega vozička.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -