DomovNovice in zanimivostiNihče si ne zasluži zboleti

Nihče si ne zasluži zboleti

V mednarodni raziskavi je 61 odstotkov anketiranih Slovencev pravilno prepoznalo raka pljuč kot vrsto raka, ki v naši državi terja največji smrtni davek. A ker je kar 90 odstotkov raka pljuč posledica kajenja, skoraj četrtina vprašanih do bolnikov s tem rakom ni tako sočutna kot do ostalih. To je žalostno. Nihče si namreč ne zasluži zboleti za rakom, sporočajo avtorji raziskave iz Svetovnega združenja za boj proti raku pljuč (Global Lung Cancer Coalition).

- Oglas -

pljučni rak

V Sloveniji za rakom pljuč zboli več kot 1200 ljudi na leto, več kot 1100 jih na leto zaradi te bolezni umre. Gre za drugega najpogostejšega raka pri moških in četrtega najpogostejšega pri ženskah. Medtem ko med moškimi pojavnost raka pljuč zadnjih pet let ne narašča več, je pri ženskah še vedno v strmem porastu, predvsem zaradi kajenja.

Minute tečejo

Kajenje je daleč najpomembnejši povzročitelj raka. Kot navaja prim. Nadja Triller, dr. med., s Kliničnega oddelka za pljučne bolezni in alergije Bolnišnice Golnik, pomeni zavojček pokajenih cigaret na dan po desetih letih sedemkrat povečano tveganje za pljučnega raka v primerjavi z nekadilcem, po desetih letih pa že kar 20-krat večje tveganje. 20 let po dva zavojčka cigaret na dan tveganje poveča že na 40-krat. Tveganje je torej odvisno od števila pokajenih cigaret in z leti trajanja kajenja narašča. Večje je tudi pri kadilcih, ki so pričeli kaditi že v rani mladosti.

- Oglas -

Kajenje je med povzročitelji raka pljuč v krepkem vodstvu, čeprav zbolevajo tudi nekadilci. Na tveganje vpliva še prisotnost rakotvornih snovi v okolju in na delovnem mestu (dejavniki: pasivno kajenje, azbest, radon in drugi viri radioaktivnega sevanja) ter dednost.

Brez glasnega opozorila

Kar četrtina bolnikov pljučnega raka je dolgo brez posebnih težav in bolezen odkrijejo šele z naključnim slikanjem pljuč. Tudi če so težave prisotne, so neznačilne in raznolike. Najpogosteje gredo bolniki k zdravniku zaradi kašlja ali ko se že od prej prisotni kašelj pri kadilcih spremeni. Bolniki med drugim navajajo tudi utrujenost, hujšanje, zbadanje ali bolečine v prsnem košu in obilen, občasno krvavo obarvan izmeček.

cigarete
Kajenje je še vedno med najpomembnejši povzročitelji raka pljuč, čeprav lahko zaradi rakotvornih snovi v okolju in na delovnem mestu ter dednosti zbolijo tudi nekadilci.

S primerno ozaveščenostjo in prenehanjem kajenja lahko obolevnost za pljučnim rakom precej zmanjšamo, je opozorila letošnja akcija ozaveščanja Ne zasenči svoje usode!, ki sta jo izvedli Društvo onkoloških bolnikov in Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov.

Znaki pljučnega raka

  • hripavost
  • izkašljevanje krvi
  • izguba apetita
  • kroničen kašelj
  • težave z dihanjem
  • otekanje
  • piskanje v pljučih
  • povišana temperatura
  • ponavljajoče se pljučnice
  • bolečine v prsnem košu
.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -