DomovZdravjeUmetnica ličenja nazorno prikazala nevidno bolečino, ki spremlja endometriozo

Umetnica ličenja nazorno prikazala nevidno bolečino, ki spremlja endometriozo

Endometrioza je bolezen, za katero naj bi trpela kar vsaka deseta ženska. A kljub razširjenosti te bolezni se o njej zelo malo govori. Tako številni ne poznajo niti osnovnih informacij o tem, kaj endometrioza sploh je. Mnoge ženske, ki se z njo spopadajo, ostajajo nevidne, hkrati pa ostaja nevidna njihova bolečina – eden najpogostejših spremljevalcev endometrioze.

Andrea Baines, 34-letna umetnica ličenja, ki dobro ve, kako je živeti z endometriozo, se je zato odločila, da poskuša s svojim projektom pripomoči k ozaveščanju o tej bolezni. Fotografije, ki so nastale, zelo nazorno prikazujejo bolečino, ki sicer ostaja skrita, zato marsikdo ženskam, ki trpijo za endometriozo, niti ne verjame, da je zares tako hudo, kot opisujejo …

Endometrioza

»Kot bi nekdo praskal po notranjih organih z zelo ostro in vročo iglo«

Osnovna značilnost endometrioze je razraščanje tkiva, ki sicer sestavlja maternično sluznico, izven maternice. Tkivo, imenovano endometrij, iz česar izvira tudi poimenovanje za endometriozo, se lahko začne razraščati v jajčnikih, v jajcevodih, v mehurju itn. Ta pojav pa seveda spremljajo številni neprijetni simptomi, med katerimi je pogosto tudi zelo huda bolečina. Po besedah Andree Baines je že bolečina sama po sebi tako huda, da je najmanj, kar potrebujejo ženske, ki trpijo za endometriozo, to, da jim ljudje ne verjamejo.

- Oglas -

Bolečino je opisala kot občutek, da je znotraj tebe vroča, zelo ostra igla, ki praska po notranjih organih. Ko je še posebej hudo, se ji zdi, kot da poskuša nekdo iz njenega telesa izvleči vse organe. Čeprav je seveda to bolečino nemogoče v polnosti ponazoriti v materialni, vidni obliki, se je Andrea Baines odločila, da se poskuša temu vsaj približati.

Pobudnica projekta noče, da bi pri ogledu fotografij ostalo le pri šoku

Umetnica ličenja se je povezala z Rachel Berwick, ki prav tako zelo dobro pozna kruto realnost življenja z endometriozo in ki je privolila, da bo sodelovala pri njenem projektu kot model. Andrea Baines se je zavedala, da potrebuje nekoga, ki bo znal zares oživiti podobo, ki jo je nameravala ustvariti. S pomočjo ličil, predvsem pa po zaslugi svojih spretnosti je tako ustvarila izjemno nazoren vizualni prikaz bolečine, ki spremlja endometriozo.

Prva reakcija ob pogledu na fotografije, ki jih je posnela  Emma Wilson, je pri večini ljudi šok. A umetnica ličenja, ki je zaslužna za izpeljavo tega projekta, upa, da ne bo ostalo le pri šoku, ampak da bo pogled na fotografije vzbudil željo po izobraževanju o tem, kaj endometrioza sploh je – predvsem pa o tem, da bolečina ni primerljiva z  »običajnimi krči, ki spremlja menstruacijo«, kot so prepričani nekateri.

Hude bolečine med menstruacijo in med spolnimi odnosi – najbolj tipična simptoma

Endometrij, ki bi se sicer izločil med menstruacijo, pri ženskah z endometriozo ostaja v telesu, saj zaradi razraščanja v drugih predelih telesa namesto v maternici preprosta izločitev ni mogoča. Zaradi tega se iz endometrija pogosto tvorijo ciste. Pri ženskah, ki jih je prizadela endometrioza, pa obstaja tudi povečana možnost za neplodnost. Eden izmed najbolj tipičnih simptomov endometrioze so sicer hude bolečine med menstruacijo.

- Oglas -

Še posebej pomenljivo je, če se začnejo zelo boleče menstruacije pojavljati v nekoliko poznejšem obdobju, pred tem pa ni imela ženska nikoli tovrstnih težav. Med tipične opozorilne znake, ki lahko pričajo o endometriozo, pa sodijo tudi bolečine med spolnim odnosom in po njem. Za natančno diagnozo pa je seveda potreben obisk ginekologa, ki poskrbi za ustrezna testiranja.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -