DomovKlub MamaUstrahovanje med otroci

Ustrahovanje med otroci

Žal že vsi poznamo bullying oziroma ustrahovanje. Tovrstni nasilneži obstajajo že od nekdaj, a ko smo bili mi v šoli, še niso imeli (uradnega) imena. Dandanes pa tako strokovnjaki kot družba to vedenje in težavo že dobro poznajo, zdaj pa celo ugotavljajo, da je težava še najpogosteje prisotna pri otrocih, ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave, saj so drugačni in tako lažja tarča.

- Oglas -

zastrahovanje med otroci

Zagotovo veste, da se ustrahovanje dogaja vsakemu otroku, ki kakorkoli ‘štrli ven’ iz povprečja. Naj gre za drugačen govor, naglas, povečano težo, drugačne hlače ali pričesko. Izkazalo pa se je, da so najpogostejše tarče otroci, ki imajo zdravstvene težave in tako zahtevajo takšno ali drugačno posebno obravnavo.

Alergije in debelost

Če je otrok alergičen na določene vrste hrano, ga drugi otroci pogosto zmerjajo in mu hrano, na katero je alergičen, celo mečejo v glavo. Nemalokrat se je zgodilo, da so otroku, alergičnemu na oreščke, prav te podtaknili v malico, kar pa ni več samo ustrahovanje, pač pa pomeni resno telesno ogroženost za tega otroka. Prav tako so tarča posmeha in ustrahovanja otroci s prekomerno težo. Običajno so ti že brez ‘pomoči’ sošolcev veliko bolj nesamozavestni in tihi in ker se ne branijo, doživljajo vedno večje stiske, iz katerih ne vidijo poti. Še več kot to – nekateri otroci, ki so priznali, da so bili tarče posmeha več let, so povedali tudi, da so imeli težave z nasilneži celo po tem, ko so že izgubili odvečno težo in se od vrstnikov (po teži) niso več razlikovali. Razlog za ustrahovanje pa je v njihovem primeru ostal enak. Enkrat debeluh, vedno debeluh.

- Oglas -

Rešitev

Seveda ni najlažje stopiti v svet otrok in urediti njihove odnose. Ko se vmešamo odrasli, je ustrahovan otrok hitro ‘špeckahla’ in zato še bolj nadlegovan, pogosto z grožnjo, da bo še huje, če bo ponovno zatožil. Tu se lahko vrtimo v začaranem krogu. Vendar je nujno potrebno, da ustrahovanju naredimo konec, nasilneža pa kaznujemo, saj številne raziskave dokazujejo, da ustrahovanje dviguje možnost otroške in najstniške depresije, občutkov tesnobe, samomorilnosti in v redkih primerih celo nasilnosti. V ZDA se žal precej pogosto soočajo s streljanji v šolah in podobnimi nasilnimi situacijami in neredko se izkaže, da je bil otrok žrtev ustrahovanja med vrstniki. Nekateri psihologi celo priporočajo, da se določene vrste hrane izvzame s šolskih jedilnikov, da otroci z alergijo ne bi bili dodatno izpostavljeni. Prav tako je nujno, da starši nealergičnih otrok izobražujejo svoje otroke o resnosti določenih vrst alergij, saj v nekaterih primerih zadostuje fizičen stik s hrano ali pa dotik krožnika ali kljuke, ki je prišla v stik s to hrano, pa so posledice lahko celo življenjsko nevarne.

Priljubljenost

Po drugi plati pa se je izkazalo, da so ustrahovalci in nasilneži pravzaprav nepriljubljeni, svoje sledilce namreč z neprijaznim vedenjem pripravijo do tega, da so njihovi ‘prijatelji’. Najbolj priljubljeni so tako še vedno otroci, ki so prijazni. Prijazni otroci so namreč tudi srečnejši in želja staršev, da bi bil njihov otrok srečen, priden in priljubljen, je celostna, saj so vse tri veje te želje med seboj zelo močno prepletene.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -