DomovNovice in zanimivostiZgodnje spanje za nižji krvni tlak

Zgodnje spanje za nižji krvni tlak

Če boste šli v posteljo samo eno uro prej vsako noč, si lahko že v šestih tednih znižate krvni tlak. Raziskovalci so namreč ugotovili, da lahko ljudje, ki kažejo prve znake zvišanega krvnega pritiska, svoje rezultate spustijo nazaj na zdravo raven samo z dodatno uro spanja na noč. V študiji so se osredotočili na ljudi, ki so spali samo 7 ur ali manj, in so že začenjali opažati visoke odčitke krvnega tlaka.

- Oglas -

 krvni tlak

Študija, opravljena na Harvard Medical School v Bostonu, v ZDA, je raziskovala tako moške kot ženske. Visok krvni tlak ali hipertenzija je najverjetneje odgovoren za polovico vseh srčnih napadov in kapi. A kljub široki paleti zdravil, ki so na voljo, ocenjujejo, da veliko ljudi ne skrbi preveč dobro za uravnavanje visokega krvnega tlaka. Pomanjkanje spanja in stresen način življenja sta že dolgo povezana s povečanim tveganjem za to bolezen.

Spite več

Raziskovalci so povabili k študiji 22 moških in žensk srednjih let. Ti ljudje so imeli prehipertenzijo, pri kateri njihove vrednosti niso bile zelo visoke, vendar so se povečevale in so bile na najboljši poti, da dosežejo nevarne ravni. Vsi izmed njih so potrdili, da spijo sedem ur ali manj na noč. V šestih tednih so trinajstim v skupini naročili, naj razširijo svoje spalne vzorce in se spravijo v posteljo eno uro prej kot običajno. Ostalim so naročili, naj se držijo svojih običajnih spalnih navad.

- Oglas -

Vsi izmed izbranih so nosili monitorje, ki so nadzirali njihov krvni tlak skozi cel dan in so prav tako redno oddajali vzorce krvi in urina za dodatne preglede. Rezultati, objavljeni v reviji Journal of Sleep Research, so pokazali, da je s pomočjo podaljšanega časa v postelji skupini uspelo pridobiti vsaj 35 dodatnih minut spanja. Rezultat? Njihova povprečna vrednost krvnega tlaka je močno padla v vrednostih med 8 in 14mmHg.

Nevarna kombinacija

Zato predvidevajo, da premalo spanja vpliva na telesno sposobnost obvladovanja stresnih hormonov, ki lahko pospešijo krvni tlak, kar je bilo že poprej precej razširjeno mnenje. V poročilu o svojih ugotovitvah so raziskovalci dejali, da bodo zdravniki lahko dodaten čas za spanje kmalu predpisovali kot zdravilo za visok krvni tlak. »Te predhodne ugotovitve si moramo previdno razlagati. Vendar pa bo potrebno v prihodnosti s pomočjo novih raziskav preučiti, ali podaljšanje trajanja spanja služi kot učinkovita strategija pri zdravljenju hipertenzije.«

Novica o raziskavi je prispela le malo pred tem, ko so ugotovili, da je hipertenzija (skupaj z diabetesom) povezana s ponovnim pojavljanjem raka kolona in možnostmi preživetja. V vsakem primeru so diabetes, hipertenzija in rak na debelem črevesju recept za katastrofo, zdaj pa dokazujejo še, da imajo pacienti, ki imajo to smrtonosno bolezen, hkrati pa še sladkorno bolezen in hipertenzijo (dve komponenti prebavnih težav) večjo možnost ponovitve bolezni ali smrten izid. Hipertenzija vsekakor ni težava, ki bi jo lahko jemali zlahka, zato redno preverjajte svoj krvni tlak.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -