DomovZdravjeIzboljšajte si koncentracijo

Izboljšajte si koncentracijo

Koncentracija med delom je lahko precej težavna, glede na to, da so motnje prisotne vsepovsod. Človeški um ni namenjen za spopadanje s kaosom v okolici, saj vsak izmed naših čutov hitro zazna nekaj, kar nas lahko zmoti v eni sami sekundi. Kljub temu, da je težko izboljšati koncentracijo, pa ni povsem nemogoče. Za izboljšanje moči svoje koncentracije je pomembna tudi vztrajnost, zato vam predstavljamo dvajset načinov, ki vam pri tem lahko pomagajo. Začnite že danes!

- Oglas -

koncentracija

1. Izberite svoje okolje

Okolje, v katerem delate, igra pomembno vlogo pri izboljšanju vaše koncentracije. Udobna in privlačna okolja so ugodnejša za uresničevanje polne koncentracije pri delu. Kadar izbirate okolje, imejte v mislih, da imate z manjšim številom motenj boljše možnosti za delo s polno koncentracijo.

2. Nadzorujte svoje misli

Ključ do koncentracije leži v tem, da vašemu umu preprečite, da bi vas zmotil z vsakodnevnimi mislimi. Ko se v vaših glavah pojavijo nepovezane misli, se ne ozirajte nanje in se raje dejavno osredotočite na naloge, ki jih želite opraviti.

- Oglas -

3. Naredite časovni načrt

Naredite si načrt za stvari, ki jih je treba opraviti in postoriti. Da bi dosegli ravnovesje, dodelite ustrezno količino časa resnim nalogam in tudi manj resnim. Ne pozabite na občasen počitek. To vam bo pomagalo, da se boste počutili bolj izpopolnjene in manj šibke v borbi proti motnjam.

4. Ne bodite negativni, bodite pozitivni!

Nikar si ne dopovedujte, da se ne morete osredotočiti na delo, saj bo to samo otežilo vašo koncentracijo. S tem boste prisilili vaš um h kratki koncentraciji in pozornosti. Kadarkoli se boste morali osredotočiti, si znova in znova ponovite, da se lahko osredotočite. To vam bo pomagalo, da boste z večjo lahkoto lahko razvili to sposobnost.

5. Izogibajte se večopravilnosti

Večopravilnost zagotavlja, da se ne moremo osredotočiti na eno samo nalogo, ko jih pred nami leži cel kup. Osredotočite se na dokončanje vsakega opravila, preden se preusmerite na naslednje.

6. Odrežite hrup

Odklop hrupa je zelo pomemben, saj je očitno, da vam ne bo pomagal pri koncentraciji. Čeprav ste lahko v skušnjavi, da bi nastavili zvočna opozorila za e-pošto ter vsako sporočilo, ki ga dobite na telefonu, Facebooku ali kjerkoli drugje, se temu skušajte izogniti. Na vsako sporočilo boste namreč želeli odgovoriti takoj, kar pa vam nikakor ne bo pomagalo pri osredotočenju na zadevo, s katero se v tistem hipu ukvarjate.

7. Prehrana in gibanje

Koncentracija je v veliki meri odvisna tudi od uravnotežene prehrane in načrta vadbe. Pomanjkanje nujnih hranil lahko povzroči utrujenost in zaspanost. Koncentracijo si lahko zagotovite tudi tako, da jeste prehrano, obogateno z oreščki in sadjem, ki vsebujejo vitamin E, in se redno gibljete, priporočamo tudi vsakodnevno telovadbo.

Koncentracija je še posebej težka, če imate dvome o tem, kaj počnete, ali če se vam zdi naloga zmedena. Ko je delo težko, um išče lažje stvari, ki bi jih lahko počel. Zato poskusite dobiti splošni pregled nad nalogo in razvijte osnovni koncept in okvir še preden se lotite naloge.

9. Premagajte odlašanje

Se vam ne ljubi koncentrirati? Zavlačujete z nalogo? V tem primeru gre za odlašanje. Ne odlašajte, raje se enostavno odločite, da ne boste vstali od mize, dokler ne boste opravili s to težko nalogo.

- Oglas -

10. Opazite svoje vrhunce

V ciklu štiriindvajsetih ur imamo vsi določene vrhunce pozornosti, ki pa niso za vse enaki. Opazujte svoje delovanje in najdite, kje se skrivajo vaši ter jih uporabite za bolj zahtevne ali manj zanimive naloge.

11. Razdelite naloge

Naloge, ki nimajo jasne začetne in končne točke, bodo uničile vašo pozornost. Če imate velik projekt, ki potrebuje veliko dela, jasno opredelite pot, ki jo boste uporabili za uresničevanje tega dela.

12. Vaje za koncentracijo

Vaje obnovijo izgubo koncentracije z izboljšanjem koordinacije med duhom in telesom. Osredotočenost je tesno povezana z vajami za vzdrževanje spomina, ki pomagajo izboljšati koncentracijo.

13. Meditacija

Meditacija ni zdravilo, vendar pa boste lahko opazili razliko, če boste res vadili in se naučili, kako obvladovati um.

14. Ne hitite

Pomembno je, da se disciplinirate in bolj učinkovito porabite svoj čas. Začnite torej z majhnim načrtom in spremembami, a pri njih vztrajajte, če imate težave z osredotočenostjo.

15. Trenirajte svoje možgane

Da bi izboljšali svojo koncentracijo, morate svoje možgane tudi trenirati. Če se ne morete osredotočiti na eno temo za več kot samo nekaj sekund, morate vztrajati, pa boste lahko naučili svoj um, da se osredotoči na nekaj za daljše obdobje.

16. Postavite si roke

Roki dobro delujejo, saj skušajo okrepiti koncentracijo. Če imate rok, boste lažje pozabili na nepomembne stvari in pospešili svoj delovni čas.

17. Naspite se

Uvedite redno spanje in stalno uro, ob kateri se odpravite spat. Utrujenost, izčrpanost in pomanjkanje dobrega spanca so med glavnimi vzroki za slabo koncentracijo.

18. Enakomeren napredek

Če se vam zdi, da se ne morete osredotočiti, poskusite tedensko uvesti majhne izboljšave. Če vas pri polovici stvari nekaj zmoti, denimo, se trudite, da to količino tedensko zmanjšate.

19. Poskrbite za potrebno

Prepričajte se, da ste uredili vse, kar je za opravljanje določene naloge potrebno, da imate torej vse pri roki. Tako se izognete motnjam.

20. Združite srce z umom

Če dodate pozitiven odnos k svojemu delu, lahko to naredi velike spremembe. Ko začnete uživati v svojem delu, bosta vaše razumevanje in osredotočanje nanj veliko hitrejša in boljša.

 

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -