DomovZdravjeV ZDA odobrili očesne leče za doziranje antihistaminikov

V ZDA odobrili očesne leče za doziranje antihistaminikov

Sezonske alergije, za katere so običajno krive t. i. vetrocvetke, torej rastline, katerih opraševanje poteka s pomočjo vetra, so lahko izjemno neprijetne. Cvetni prah, ki doseže nosno votlino in očesno sluznico, pri ljudeh, ki imajo težave s senenim nahodom oziroma alergijskim rinitisom, povzroča zelo moteče simptome. Najbolj tipični simptomi sezonskih alergij oziroma senenega nahoda so močan voden izcedek iz nosu, solzenje oči, srbečica in kihanje. Osebe, ki se spopadajo s sezonskimi alergijami, si običajno pomagajo z antihistaminiki. Če imate posebej hude težave z očmi, so na voljo tudi očesne kapljice, ki vsebujejo antihistaminike, vendar za tiste, ki uporabljajo očesne leče, to ni najbolj praktična rešitev. Toda na srečo je na voljo boljša možnost, ki bo morda že kmalu dostopna tudi pri nas: leče, ki skrbijo za samodejno doziranje antihistaminikov …

- Oglas -

Za odobritev so morale leče prestati zelo rigorozne teste 

Leče, ki so v osnovi namenjene korekciji vida, obenem pa skrbijo tudi za doziranje antihistaminikov, so ponekod v tujini že na voljo. Tako jih je že mogoče kupiti na Japonskem in v Kanadi. Pred nedavnim pa je ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) odobrila uporabo tovrstnih očesnih leč tudi v Združenih državah Amerike. Gre za prve očesne leče na svetu, ki se lahko obenem uporabljajo tudi za aplikacijo zdravil. Imenujejo se ACUVUE Theravision, razvilo pa jih je podjetje Johnson & Johnson, ki je bilo v zadnjih mesecih v središču pozornosti svetovne javnosti predvsem v povezavi z njihovim cepivom proti covidu-19. V primerjavi s cepivom so očesne leče za doziranje antihistaminikov precej manj kontroverzna tema. Ugibanj o varnosti je tu bistveno manj, seveda pa so morale očesne leče kljub temu prestati precej rigorozna testiranja, preden so dobile zeleno luč Agencije za hrano in zdravila.

Polovica odmerka se sprosti v 15 minutah, sledi postopno sproščanje druge polovice

Očesne leče ACUVUE Theravision so namenjene enkratni uporabi. Njihova posebnost je, da so prekrite s slojem ketotifenoma, ki je eden od najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih antihistaminikov. Pogosto se uporablja prav kot pomoč pri sezonskih alergijah oziroma pri senenem nahodu – težavi, ki doseže vrhunec v spomladanskih mesecih. Ciljna skupina, ki so jo imeli razvijalci očesnih leč v mislih, so seveda osebe z okvarami vida, ki pogosto uporabljajo leče, obenem pa se spopadajo s sezonskimi alergijami. Kot omenjeno, lahko tovrstne alergije med drugim prizadenejo tudi oči. Srbeče in solzne oči so namreč zelo tipičen simptom senenega nahoda. Postopno doziranja antihistaminika traja do 12 ur. Polovica odmerka se sprosti že v prvih 15 minutah po vstavitvi leč, sproščanje zdravila pa se nato postopoma nadaljuje v enakomernih časovnih intervalih.

Pozitivni učinki zaznavni že po približno 3 minutah

Odobritev prodaje očesnih leč ACUVUE Theravision je sledila tretji, najpomembnejši fazi kliničnega testiranja. Izsledki tega testiranja so bili objavljeni v znanstveni reviji Cornea. V raziskavi je sodelovalo 244 oseb. Med drugim je bilo ugotovljeno, da lahko leče poskrbijo za zelo hitro ublažitev srbečice. Pri večini sodelujočih so se prvi pozitivni učinki pokazali že po približno 3 minutah. Kot so poročali raziskovalci, so bili učinki očesnih leč primerljivi z učinkom očesnih kapljic z dodatkom antihistaminikov.

- Oglas -

Seneni nahod in težave z vidom – pogosta kombinacija

S sezonskimi alergijami, posledično pa s srbečimi očmi naj bi se spopadalo kar približno 40 odstotkov oseb, ki zaradi težav z vidom uporabljajo očesne leče. Inovativne leče s »protialergijskim učinkom« so lahko za te osebe nedvomno zelo dragocene. Tako ni več potrebno nenehno doziranje kapljic, saj leče delo opravijo namesto vas. Gre torej za pripomoček, ki združuje dve pomembni nalogi, zato je mogoče pričakovati, da bodo postale tovrstne leče  že kmalu vsesplošno razširjene.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -