DomovZdravjeNamesto vazektomije le še ena sama injekcija?

Namesto vazektomije le še ena sama injekcija?

Skrb za kontracepcijo je pogosto prepuščena ženskam. Kot nekakšno opravičilo za to mnogi moški pogosto navajajo, da preprosto ne obstaja tako »priročna« oblika moške kontracepcije, kot so na primer hormonske kontracepcijske tabletke. Vendar pa bo morda že v bližnji prihodnosti tudi stanje na tem področju precej drugačno. V zadnjem času si namreč mnogi znanstveniki pospešeno prizadevajo za to, da bi imeli tudi moški na voljo več možnosti za kontracepcijo. Enega potencialno najbolj zanimivih izumov so pred kratkim predstavili indijski znanstveniki. Ti so namreč razvili injekcijo, ki bi lahko predstavljala nekakšen nadomestek za vazektomijo.

- Oglas -
Vazektomija injekcija

Več kot 97-odstotna zanesljivost nove kontracepcijske metode za moške

»Kontracepcijska injekcija« za moške je že uspešno prestala klinična testiranja. V okviru teh testiranj se je izkazalo, da je zanesljivost pri tej obliki kontracepcije več kot 97-odstotna. Zelo pomemben podatek pa je zagotovo tudi ta, da naj bi bila kontracepcijska injekcija za moške tudi brez nezaželenih stranskih učinkov. Pri mnogih oblikah kontracepcije so namreč lahko tovrstni stranski učinki precejšnja težava. Hormonska kontracepcija za ženske tako na primer velikokrat povzroči upad libida, pogosto nihanje razpoloženja, navidezno nepojasnljivo poviševanje telesne teže, glavobole in določene težave s kožo. Z reguliranjem odmerka je sicer mogoče te težave večinoma vsaj omiliti, a po drugi strani so včasih tako hude, da za žensko uporaba tovrstne kontracepcije preprosto ne pride v poštev.

Za uradno odobritev bo verjetno potrebnih še nekaj mesecev

Pripravek se bo injiciral v predel dimelj oziroma v semenovod, postopek pa bo potekal v anesteziji. Ta injekcija bo zaustavila nastajanje sperme, vendar pa naj bi šlo za reverzibilen postopek. Ta zanimiva kontracepcijska metoda sicer še ni na voljo širši javnosti. Čeprav so bila klinična testiranja uspešna, mora namreč metodo potrditi še vrhovna indijska organizacija, zadolžena za nadzor nad zdravili. Tovrstna potrditev pa seveda ni nekaj, kar je mogoče pričakovati kar čez noč. Običajno je za odobritev potrebnih od 6 do 7 mesecev.

Postopek naj bi bil manj invaziven od običajne vazektomije

Čeprav bo za injiciranje pripravka, ki so ga razvili indijski znanstveniki, še vedno potrebna anestezija, pa naj bi imel ta postopek vendarle kar nekaj prednosti v primerjavi s klasično vazektomijo – eno najbolj razširjenih kontracepcijskih metod med moškimi, seveda še posebej med tistimi, ki sploh ne želijo (več) otrok. Glavni razlog, zaradi katerega naj bi bilo injiciranje kontracepcijskega pripravka boljša rešitev od vazektomije, naj bi bil ta, da gre kljub potrebi po anesteziji za manj invaziven poseg. To pomeni, da obstaja precej manj možnosti za zaplete, okrevanje po posegu pa naj bi bilo hitrejše.

- Oglas -
Injekcija namesto vazektomije

Ena injekcija bo učinkovala kar 13 let

Medtem ko je treba pri oblikah kontracepcije, kot so na primer hormonske tabletke, vsak dan skrbeti za to, da se tableta zares vzame ob določenem času, bo tovrstnih skrbi pri novi kontracepciji za moške precej manj. Postopek naj bi bilo namreč treba ponoviti manj kot enkrat na desetletje oziroma le vsakih 13 let.

Uspešna klinična testiranja vzbujajo upanje

Na to, ali bo injekcija zares uspešno nadomestila vazektomijo in se uveljavila kot razširjena oblika kontracepcije za moške, bo treba torej še nekoliko počakati. Mnoge oblike kontracepcije za moške, ki so sprva delovale zelo obetavno, so se sčasoma izkazale za neuporabne v praksi. Vendar pa je pomembna razlika pri novi metodi ta, da je faza kliničnih testiranj uspešno zaključena. Pogosto se je namreč prav v tej fazi izkazalo, da je kontracepcijska metoda, ki je bila predmet testiranja, povezana s prevelikim številom zelo neprijetnih nezaželenih stranskih učinkov, da bi jo bilo mogoče priporočiti kot smiselno obliko kontracepcije.

Preberite tudi: Povečana prostata – Ne teče več, kot je nekoč

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -