DomovZdravjeBo možno v prihodnosti raka pozdraviti z eno samo injekcijo?

Bo možno v prihodnosti raka pozdraviti z eno samo injekcijo?

Znanstveniki. ki delujejo v okviru kalifornijske univerze Stanford, pravkar preizkušajo novo, inovativno metodo za zdravljenje raka. Ta temelji na eni sami injekciji, ki vsebuje zelo majhno količino dveh snovi, ki spodbudita naravni imunski odziv telesa. Mešanica teh dveh snovi naj bi se injicirala neposredno v maligni tumor. Prvi podatki kažejo, da bi bilo lahko ta oblika zdravljenja zelo učinkovita pri različnih vrstah raka. Niso sicer še bili izvedeni klinični preizkusi na ljudeh. A ker je bila ena izmed snovi, iz katerih je sestavljeno zdravilo, že odobrena za uporabo pri ljudeh, raziskovalci verjamejo, da bi bili lahko tovrstni preizkusi dovoljeni že zelo kmalu. 

- Oglas -
Injekcija proti raku

Potencial za bistveno krajše in cenejše zdravljenje z manj stranskimi učinki

Prispevek, v katerem so znanstveniki poročali o svojih dosedanjih odkritjih, je bil objavljen v reviji Science Translational Medicine. Med najpomembnejše prednosti tega potencialnega novega pristopa pri zdravljenju raka sodi, da ne zahteva identifikacije specifičnih imunskih tarč, obenem pa ni potrebna aktivacija celotnega imunskega sistema. Injiciranje zdravila, ki naj bi ga bilo treba izvesti zgolj enkrat, bi namreč povzročilo zgolj stimulacijo imunskih celic znotraj samega tumorja. Tako bi se bilo mogoče izogniti mnogim nezaželenim stranskim učinkom. Zdravljenje bi bilo bistveno krajše, obenem pa tudi cenejše.

Za novo zdravilo naj bi zadostovali zgolj dve osnovni sestavini

Osnovni cilj te metode zdravljenja je »naučiti« imunske celice, kako se boriti proti specifični vrsti raka, ki jo ima določena oseba. Nato pa omogočiti, da te imunske celice potujejo po telesu in uničijo še druge morebitne tumorje. Ena izmed dveh ključnih sestavin »koktajla«, ki naj bi se uporabljal kot novo zdravilo, je CpG-oligonukleotid, ki predstavlja del sintetične DNK in katerega naloga je povečevanje sposobnosti imunskih celic za izražanje receptorja OX40, ki ga lahko najdemo na površini T-celic. Poleg tega pa je zdravilo sestavljeno še iz protiteles, ki se vežejo na omenjeni receptor, s čimer se T-celice aktivirajo. Ko so te celice aktivirane, nekatere izmed njih potujejo v druge dele telesa, kjer izsledijo in uničijo druge tumorje.

Metoda naj bi bila primerna za praktično katero koli vrsto raka

Zelo pomembna značilnost te nove metode je, da je lahko učinkovita pri najrazličnejših vrstah raka. Temelji namreč prav na tem, da se T-celice naučijo, kako uničiti konkretno vrsto rakavih celic, s katerimi pridejo v stik. Ekipa znanstvenikov meni, da praktično ni omejitev glede tega, pri katerih vrstah raka vse bi lahko prišla v poštev tovrstna oblika zdravljenja. Za začetek nameravajo sicer testiranja izvesti na bolnikih s počasi napredujočim rakom limfnega sistema. Če bodo ta testiranja uspešna, pa raziskovalci upajo, da jim bo uspelo tovrstno zdravljenje aplicirati tudi na druge oblike raka.

- Oglas -

Zdravljenje raka področje, kjer prihaja v zadnjih letih do pomembnih inovacij

Možnost, da bi bilo morda mogoče pri zdravljenju raka že kmalu uporabiti eno samo injekcijo, je vsekakor zelo razveseljujoča. Vendar pa metoda, ki so jo razvili znanstveniki s Stanforda, še zdaleč ni edini inovativni pristop na področju novih možnosti zdravljenja raka. V zadnjih nekaj letih je število raziskav, ki so osredotočene na odkrivanje učinkovitejših in hitrejših pristopov z manj nezaželenimi stranskimi učinki, še posebej visoko. Izsledki mnogih izmed teh raziskav pa so zelo obetavni. Med najbolj zanimive zagotovo sodi uporaba najsodobnejše nanotehnologije, s pomočjo katere naj bi bilo mogoče locirati in uničiti mikrotumorje. Precej upanja pa vzbuja tudi možnost inženiringa mikrobov, ki naj bi bili tako sposobni uničenja rakavih celic.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -