DomovZdravjeKatera hrana je kriva za vetrove? Lahko nam pomaga elektronska kapsula

Katera hrana je kriva za vetrove? Lahko nam pomaga elektronska kapsula

Število ljudi z različnimi prebavnimi motnjami narašča. Eden najbolj tipičnih simptomov, ki spremljajo tovrstne težave, je zagotovo pogosto napenjanje. Seveda pa napenjanje ni nekaj, kar se pojavlja le pri ljudeh z resnejšimi motnjami, ampak gre za težavo, s katero se zagotovo občasno srečuje vsakdo izmed vas. Krasno bi seveda bilo, če bi lahko z gotovostjo določili, katera je tista hrana, ki je kriva za napenjanje oziroma vetrove, in se ji preprosto izognili. Za zdaj to ni bilo mogoče, vendar pa vse kaže, da se bo to že kmalu spremenilo. Avstralski raziskovalci so namreč razvili posebno kapsulo, ki omogoča natančno spremljanje dogajanja v prebavnem traktu kar s pomočjo mobilne aplikacije.

- Oglas -
Kapsula meri vetrove

Osnovna naloga kapsule beleženje količine plinov v različnih delih prebavil                       

Gre za projekt, pri katerem so sodelovali z znanstveniki z dveh avstralskih univerz, in sicer z univerz RMIT in Monash. Končni rezultat pa je elektronska kapsula, primerna za zaužitje, ki beleži količino plinov v različnih delih prebavnega trakta, od želodca pa do debelega črevesa. Kapsula, ki je dolga le 26 milimetrov, se uporablja v kompletu z mini sprejemnikom in z mobilno aplikacijo. V notranjosti kapsule najdemo senzorje za temperaturo, ogljikov dioksid, vodik in kisik. Poleg tega pa se v elektronski kapsuli nahajata še za gumb velika baterija iz srebrovega oksida in oddajnik.

Kapsula je bila že preizkušena v praksi

Ideja se vsekakor sliši zanimivo, a kako uspešno lahko takšna kapsula zares opravi svojo nalogo? Na srečo sta bili že opravljeni dve testiranji, kar pomeni, da nam glede učinkovitosti elektronske kapsule za analizo vetrov oziroma dogajanja v prebavnem traktu ni treba zgolj ugibati. V prvem testiranju je sodelovalo šest zdravih posameznikov, za spremljanje poti kapsule pa je bila uporabljana ultrazvočna tehnologija. Za pot skozi prebavni trakt oziroma tisti del prebavnega trakta, ki je pomemben pri spremljanju nastajanja plinov, je kapsula v povprečju potrebovala 20 ur, od tega se je 4,5 ure zadrževala v želodcu, v tankem črevesu 2,5 ure, v debelem črevesu pa 13 ur.

Glede na podatke so bile vrednosti ogljikovega dioksida in vodika najvišje v prvih nekaj urah v debelem črevesu, ko je bila raven kisika zelo nizka. Ti podatki se ujemajo z dejstvom, da gre za predel z veliko količino anaerobnih bakterij, ki za preživetje ne potrebujejo kisika in ki sodelujejo pri fermentaciji neprebavljene hrane. Čeprav je šlo za manjšo študijo, rezultati kažejo, da lahko kapsula ponudi natančne informacije o količini plinov med posameznimi fazami prebavnega procesa pri zdravih posameznikih. Na podlagi tega pa je mogoče sklepati, da bi bila lahko uporaba te kapsule pomembno diagnostično orodje pri ljudeh z določenimi težavami, saj bi bile lahko v teh primerih informacije o odstopanjih od običajnih količin plinov zelo zgovorne.

- Oglas -
Kapsula ki sledi vetrove prebava

Količina vlaknin ima pomemben vpliv na dogajanje v prebavilih

Pri drugem testiranju inovativne elektronske kapsule za spremljanje plinov so kapsulo najprej preizkusili v kombinaciji s prehrano, ki je vsebovala veliko vlaknin, nato pa še v kombinaciji s prehrano z malo vlakninami. V primeru uživanja zelo velikih količin vlaknin je imela oseba težave z bolečinami v trebuhu, kar se je odrazilo tudi v obliki povsem kvantitativnih podatkov, zbranih s pomočjo kapsule, saj so bile količine kisika v debelem črevesu precej višje od priporočljivega, kar je vplivalo na količino anaerobnih bakterij in s tem na količino plinov. Po drugi strani pa je kapsula pri prehrani z zelo malo vlakninami za svojo pot potrebovala kar tri dni, količina vodika v debelem črevesu pa je bila glede na zbrane podatke ekstremno nizka, na podlagi česar je mogoče sklepati, da sta bili fermentacija in sama prebava močno oteženi.

Preberite tudi: Prebava in zdravje: Smo to, kar prebavimo

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -