DomovNovice in zanimivostiNova rešitev za vnetje sečil?

Nova rešitev za vnetje sečil?

Ameriška molekularna biologa Scott J. Hultrgen in James W. Janetka sta na modelu miši uspešno preskusila novo zdravilo za zdravljenje vnetje sečil. V zgolj šestih urah je zavrlo razmnoževanje bakterij v sečilih bistveno bolje kot druga preskušana sredstva. Gre za manozid, novi derivat naravnega sladkorja, imenovanega manoza.

- Oglas -

vnetje sečil

Ker telo odvečne sladkorje običajno usmerja v ledvice, od koder naj bi se izločili s sečem, sta novo zdravilo usmerila natanko tja, kjer mora biti prisotno, da bi odpravilo okužbo v sečilih. Pri obolelih miših, ki so zaužile poskusno zdravilo, so ravni bakterij v sečnem mehurju upadle bistveno hitreje kot pri kontrolnih živalih, ki so dobivale antibiotike. V primeru, ko so miši najprej zaužile manozid, nato pa antibiotik, so bile bakterije pozneje bistveno bolj dovzetne za antibiotična zdravila.

Do najbolj zanimivih rezultatov naj bi prišlo ob sočasni uporabi manozida in antibiotika: v tem primeru je pri živalih prišlo do sinergijskega učinka, ki je hitro »pometel« tudi s tistimi bakterijami, ki so odporne na antibiotike. Manozidi zaobidejo mehanizme odpornosti, saj ne prehajajo v celico, v kateri bi lahko prišlo do »odpora«. Znanstvenika trenutno preskušata še močnejše manozide. Testiranja škodljivosti pri ljudeh naj bi se začela konec prihodnjega leta. Če bodo uspešna, bodo sledila klinična preskušanja.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -