Nova rešitev za vnetje sečil?

Ameriška molekularna biologa Scott J. Hultrgen in James W. Janetka sta na modelu miši uspešno preskusila novo zdravilo za zdravljenje vnetje sečil. V zgolj šestih urah je zavrlo razmnoževanje bakterij v sečilih bistveno bolje kot druga preskušana sredstva. Gre za manozid, novi derivat naravnega sladkorja, imenovanega manoza.

vnetje sečil

Ker telo odvečne sladkorje običajno usmerja v ledvice, od koder naj bi se izločili s sečem, sta novo zdravilo usmerila natanko tja, kjer mora biti prisotno, da bi odpravilo okužbo v sečilih. Pri obolelih miših, ki so zaužile poskusno zdravilo, so ravni bakterij v sečnem mehurju upadle bistveno hitreje kot pri kontrolnih živalih, ki so dobivale antibiotike. V primeru, ko so miši najprej zaužile manozid, nato pa antibiotik, so bile bakterije pozneje bistveno bolj dovzetne za antibiotična zdravila.

Do najbolj zanimivih rezultatov naj bi prišlo ob sočasni uporabi manozida in antibiotika: v tem primeru je pri živalih prišlo do sinergijskega učinka, ki je hitro »pometel« tudi s tistimi bakterijami, ki so odporne na antibiotike. Manozidi zaobidejo mehanizme odpornosti, saj ne prehajajo v celico, v kateri bi lahko prišlo do »odpora«. Znanstvenika trenutno preskušata še močnejše manozide. Testiranja škodljivosti pri ljudeh naj bi se začela konec prihodnjega leta. Če bodo uspešna, bodo sledila klinična preskušanja.