DomovNovice in zanimivostiVoda, vir življenja

Voda, vir življenja

Življenje je izšlo iz vode, ki je osnovni pogoj za njegovo ohranjanje. Je hrana, je zdravje, je narava, je energija. Pravica do vode je nenazadnje izvirna in osnovna človekova pravica, kot tudi pravica vseh vrst, ki živijo na tem planetu. Pogosto slišimo, da je potrebno na dan popiti vsaj liter in pol vode ali več. Zadostna količina vode namreč odpravi marsikatero zdravstven tekočino.

Svetovni dan voda

Kaj lahko storimo mi za ohranjanje čiste vode?

Viri in zaloge čiste pitne vode niso brezmejne. Zato moramo z njimi gospodariti trajnostno; zato moramo z vodami ravnati tako, da bodo čista in vsem dostopna naravna dobrina.

- Oglas -

Generalna skupščina OZN je razglasila svetovni dan voda, da bi s tem opozorila svetovno javnost na pomen vode in na nujnost dobrega gospodarjenja z njenimi zalogami. In čeprav se lahko Slovenija pohvali z odličnimi vodnimi viri, se zdi, da tege zlata v tekoči obliki še ne znamo ceniti. Proizvodnja embalirane vode je v fazi eksplozije in zdi se, da je lansko leto trg vode izgubil pamet – ni več omejitev, kaj je voda, kaj so kupci pripravljeni kupiti in kako globoko bodo segli v žep ob nakupu te dragocene tekočine.

Voda postaja simbol moči, dobiva nove okuse, moderne oblike, namene, minerale in nenavadne substance. Vode v steklenicah obljubljajo boljše počutje, skorajda daljše življenje, večje uspehe. Milijardni in hitro rastoči posel je potrošnja embalirane vode samo v Veliki Britaniji lani zrasla za dobrih deset odstotkov.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -