DomovAlternativna medicinaZdravljenje s pijavkami

Zdravljenje s pijavkami

Če v spletni brskalnik vtipkate besedo pijavka v angleščini, boste hitro usmerjeni na spletne strani, kjer jih lahko kupite. Zakaj neki bi kdo želel kupiti pijavke, se sprašujete? No, v nekaterih kulturah jih poznajo že zelo dolgo, v zahodnem svetu pa se je o njih začelo govoriti takrat, ko je igralka Demi Moore priznala, da jih uporablja za pomlajevanje. Če vam uspe premagati neprijetne misli ali predsodke, ki jih v vas morda zbujajo te sluzaste živali, pa boste ugotovili, da vam lahko naredijo veliko dobrega.

- Oglas -

pijavka

S hirudoterapijo (uradni naziv tovrstnega zdravljenja) se v Sloveniji uradno zaenkrat ne ukvarja nihče. Zato pa lahko (medicinske) pijavke kupite v tujini in se z njimi zdravite doma ali pa se obrnete na zdravilce, ki se s tovrstnimi terapijami ukvarjajo v čez mejo. Res je, tiste živali, ki smo jih v filmih pogosto videli, kako so »napadle« nič hudega sluteče raziskovalce, popotnike ali pa drzne turiste v džunglah, vam lahko olajšajo marsikatero težavo.

Evropsko zdravljenje

Evropska medicinska pijavka Hirudo medicinalis in nekatere njene sorodnice uporabljajo za spuščanje krvi že tisoče let, obstajajo celo zapisi v ajurvedskih besedilih, da so že pred 2500 leti to metodo dodobra izkoriščali v starodavni Indiji. A ne le Indijci, tudi Grki so se posluževali pijavk za usklajevanje ravnovesja krvi, sluzi ter črnega in rumenega žolča, ki morajo biti v pravem razmerju, da telo dobro funkcionira. V starodavnih časih so jih tako uporabljali za izločanje strupov iz telesa.

- Oglas -

Po tem, ko so v sodobni znanosti nanje malce pozabili, pa so se pijavke začele vračati v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pri mikrokirurgiji, kakršna je potrebna pri plastični oziroma rekonstruktivni kirurgiji ter tudi pri replantacijah, kadar je bil odtok krvi slabši in je bila potrebna ponovna vzpostavitev venske poti. Hkrati zavira strjevanje krvi in je lahko izjemno koristna za pospeševanje prekrvitve.

Kako poteka?

Na popolnoma očiščeno mesto zdravilec položi največ deset pijavk, ki imajo sposobnost, da na gostitelju ostanejo od tridesetih minut pa celo do šest ur. Običajno jih nameščajo s steklenimi cevmi, saj jih je v nasprotnem primeru težko nadzorovati, da ne bi kam pobegnile. Kaj hitro zagrizejo, vendar je občutek le malce pekoč in ne boli. Ko jih zdravilec odstrani, za njimi sicer ostane majhna ranica, a jo zdravilec očisti in tudi pokrije, kar naredite tudi vi, če se boste tega lotevali doma. Zanimivo pa je, da ne marajo stare kože in da jim praviloma smrdi koža kadilcev. Predvsem so uporabljane za pomoč pri zdravljenju bolezni žil in vnetij sklepov, pa tudi srednjega ušesa, žolčnika in celo migrene.

Zvezdniški tretmaji

Med znanimi je o terapiji glasno spregovorila Demi Moore, ki je že pred več kot štirimi leti priznala, da se je udeležila očiščevalne terapije v avstrijskem zdravilišču, kjer je med razstrupljanjem spoznala del terapije, v katerega so bile vključene tudi pijavke. »Od nekdaj sem tiste vrste človek, ki išče vedno nove načine za ohranjanje in vzdrževanje zdravja;« je takrat skomignila z rameni. Z njihovo pomočjo si je prečistila kri. Za zdaj je Demi edina, ki je tako glasno spregovorila o kontroverzni terapiji. Menda je sprožila trend, o katerem pa druge zvezde – očitno – molčijo.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -