DomovKlub MamaPorod in nosečnostZgaga med nosečnostjo – preizkusite učinkovite naravne rešitve

Zgaga med nosečnostjo – preizkusite učinkovite naravne rešitve

Zgaga med nosečnostjo je zelo pogosta težava, ki načeloma ni nevarna, vendar pa je lahko zelo neprijetna, še posebej v kombinaciji z drugimi simptomi, ki spremljajo nosečnost. Marsikateri nosečnici tako zgaga zagreni noči in jim ukrade dragocene ure spanca. Običajno se težave z zgago začnejo že v prvem trimesečju in se do konca nosečnosti še stopnjujejo.

- Oglas -

Najpogostejša razloga za težave z zgago med nosečnostjo sta spremenjena raven hormonov v telesu, kar lahko med drugim vpliva tudi na želodec oziroma na želodčno kislino, in sprememba pozicije organov, ki je seveda povezana z razvojem ploda. Pri težavah z zgago med nosečnostjo so vam lahko v pomoč različne naravne rešitve, vendar pa ni nujno, da je nekaj, kar morda deluje pri nekom drugem, učinkovito tudi pri vas. Tako je dobro, da poznate čim več različnih možnosti, ki so vam na voljo. Med njimi boste zagotovo našli takšno, ki bo pomagala tudi vam in omilila vaše težave z zgago med nosečnostjo. V primeru da so vaše težave z zgago zelo pogoste in moteče, pa se glede tega vsekakor posvetujte tudi z zdravnikom.

Jabolčni kis – naravna prva pomoč

V dva decilitra vode vmešajte žličko jabolčnega kisa. Pijte po požirki, najbolje uro pred obrokom. Razlog, zaradi katerega je ta metoda pri mnogih nosečnicah tako učinkovita, je ta, da je zgaga pogosto povezana tudi s pomanjkanjem, ne le s presežkom želodčne kisline. Priporočamo vam, da uporabite jabolčni kis iz ekološko pridelanih jabolk, ki ni bil pasteriziran.

Tudi limonin sok lahko pomaga

Podobno kot jabolčni kis deluje tudi limona. Potrebovali boste sveže iztisnjen sok ene limone, ki ga zmešajte z dvema decilitroma vode. Mešanico lahko po želji tudi segrejete. Napitek bo uravnovesil količino želodčnih sokov in žolčne kisline ter vam pomagal pri boljši prebavi.

- Oglas -

Ingverjev čaj

Žličko svežega (naribanega) ingverja ali ingverja v prahu vmešajte v dva decilitra vode, ki ste jo pred tem zavreli. Po 10 minutah čaj precedite in popijte. Pazite le na to, da s čajem ne pretiravate, saj lahko določene snovi v ingverju v primeru zaužitja v večjih količinah sprožijo popadke.

Kokosova voda

V zadnjem času se vse več govori o številnih koristih kokosove vode. Mednje sodi tudi ta, da vam lahko pomaga pri težavah z zgago med nosečnostjo, posebej takrat, ko je ta povezana s presežkom želodčne kisline. Kokosova voda bo namreč poskrbela za njeno nevtralizacijo.

Komarček

Uporaba komarčka je zelo pogosta v čajih, ki so namenjeni ublažitvi krčev pri otrocih oziroma dojenčkih. Podobno kot otrokom pa lahko pomaga tudi njihovim materam oziroma nosečnicam v veselem pričakovanju, ki imajo težave z zgago. Komarčkov čaj bo uravnovesil vašo prebavo in poskrbel za zdravo količino želodčne kisline. Tudi v primeru uživanja komarčkovega čaja med nosečnostjo pa se, podobno kot pri ingverju, priporoča zmernost, saj lahko pretiravanje prav tako privede do prezgodnjih popadkov.

Meta

Tako metin čaj kot metin bombon veljata za zelo učinkovito rešitev v primeru zgage, seveda tudi zgage med nosečnostjo. Olajšanje oziroma izboljšanje situacije običajno nastopi zelo hitro. Če ugotovite, da metoda deluje tudi pri vas, poskrbite, da boste imeli vedno pri sebi bombon, ki vsebuje meto oziroma mentol, po možnosti brez dodanega sladkorja, ki ga zaužijete, ko se vas loti zgaga med nosečnostjo.

Hrana z veliko encimi

V določenem sadju, predvsem v ananasu, avokadu in bananah, najdemo precejšnje količine naravnih encimov, ki nam lahko pomagajo pri razgradnji oziroma prebavi hrani. Uživanje omenjenega sadja vam tako koristi tudi takrat, ko vas muči zgaga.

Fermentirana živila in zgaga med nosečnostjo

Kot pomoč pri zgagi se pogosto izvrstno obnesejo tudi fermentirana živila, na primer kislo zelje, ki so bogata s koristnimi encimi in bakterijami, kar prispeva k zdravi prebavi. Še posebej priporočljivo je, da fermentirana živila vključite v obroke, ki vsebujejo veliko beljakovin.

Bentonitna glina

Žličko do dve bentoninte gline vmešajte v najmanj dva decilitra in pol vode. Pomembno je, da poleg gline zaužijete čim več vode, saj se bo lahko tako lažje pomikala skozi prebavni sistem. Bentonitna glina bo nase vezala škodljive snovi in poskrbela za nevtralizacijo želodčno kislino, da vas zgaga med nosečnostjo ne bo pretirano mučila.

- Oglas -

Aloe vera

Gel aloe vere, ki je primeren za zunanjo uporabo, je še ena od možnih naravnih rešitev za težave z zgago med nosečnostjo. Z gelom premažite predel grla, prsnega koša in trebuha. Neprijetni simptomi, povezani z zgago, bodo že kmalu izzveneli.

Lubje rdečega bresta

Rdeči brest oziroma lubje tega drevesa slovi po mnogih pozitivnih učinkih na zdravstvene težave, nanj pa prisegajo tudi mnoge nosečnice, ki imajo težave z zgago. Lubje vam pomaga pri boljši prebavi in ublaži simptome zgage. Nujno pa je, da se pred odločitvijo, da posežete po tej rešitvi, posvetujete  z zdravnikom oziroma ginekologom.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -