DomovZdravjeZnaki, da morate upočasniti svoj ritem življenja

Znaki, da morate upočasniti svoj ritem življenja

Morda lahko vsakič znova zamahnete z roko, ko vam prijatelji rečejo, da vas le redkokdaj še vidijo ali pa ko se sorodniki pritožujejo, da vas ugledajo samo za praznike. A znakov za to, da delate preveč, predolgo in prepogosto, je veliko več kot le pritoževanje bližnjih. Tokrat vam predstavljamo nekaj takšnih, ki jih morda sploh ne povezujete z deloholizmom, vendar vplivajo na številne vidike vašega življenja.

- Oglas -

zdravo življenje

Utrujena koža

Če je vaša koža utrujena in ima neenakomerne madeže, se sveti (a ne sije), je tudi to znak, da preveč delate. Stres povzroči, da se za zaščito telesa odvije sprostitev nevropeptidov in drugih kemikalij v kožo, kar pa lahko povzroči vnetje. To lahko posledično povzroči, da se krvne žile skrčijo in je vaša koža videti nesproščeno napeta. Stres vodi ne le do izbruha aken, pač pa tudi do večjih rdečih mozoljev. Da bi se temu izognili, se lotite obvladovanja stresa, da boste preprečevali, ne zdravili.

Zgaga napada

Če čutite zgago po vsakem obroku, ste v težavah. Včasih, ker se nam pač mudi in imamo še ogromno dela, pojemo hitreje in spijemo več kave. Obe navadi sta klasična sprožilca za zgago. Kofein (skupaj s cigaretami in alkoholom) sprosti mišico, ki povezuje požiralnik z želodcem, kar omogoča kislini, da boleče pljuska ali curlja gor v požiralnik. Prehitro uživanje obrokov (še posebej agrumov, paradižnika, mastne hrane ali čokolade) prav tako povzroča ta neprijeten pekoč občutek. V času skrajne napetosti pazite, kaj pijete in raje ugriznite preudarjeno in žvečite počasi. In če veste, da boste delali pozno, pojejte tudi večerjo v službi, namesto da čakate do doma, saj je prebava otežena, kadar se po obroku uležete.

- Oglas -

Obročki masti

Ste razvili dodatno zalogo maščobe okrog trebuha, čeprav dan za dnem žulite solato za svojo delovno mizo? Študije so pokazale povezavo med odvečno trebušno maščobo (celo pri ljudeh z normalno telesno težo) in preseženim kortizolom, hormonom, ki ga proizvajamo pod stresom. Kortizol spodbuja nastajanje novih maščobnih celic, pa tudi rast obstoječih celic v trebuhu in okrog njega. Pri nekaterih ljudeh pa še stimulira apetit, tako da lahko pogosteje jeste ali iščete prigrizke, ne da bi vedeli, zakaj. Odvečna maščoba okrog trebuha se ovija okoli vaših organov in povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, kap, diabetes tipa 2 in demenco in je prav tako povezana z rakom dojke.

Krvaveče dlesni

Če vam dlesni krvavijo, kadar si umivate zobe, je to nedvomno znak, da preveč delate. Stres lahko vodi do povečanja zobnih oblog, je pokazala švedska študija, ki je diagnozo depresije povezala s stresom in izčrpanostjo. In ker sproščanje kortizola (v odgovor na kronični stres) zavira imunski sistem, so dlesni bolj nagnjene k okužbam. Če se vam mudi in ste pod stresom, vas lahko prime, da bi si samo na hitro poščetkali zobe in preskočili nitkanje, a tega nikar ne počnite, saj zobne obloge ustvarjajo boljše okolje za gingivitis. Zobne obloge se lahko naložijo že v pičlih 48-ih urah in povzročijo vnetje dlesni. Vzemite si nekaj minut, dodobra sščetkajte zobe in uporabite zobno nitko, da prihranite čas, ki ga boste lahko pozneje preživeli pri zobozdravniku.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -