DomovKlub MamaPorod in nosečnostMiti o nosečnosti, ki ne držijo zares

Miti o nosečnosti, ki ne držijo zares

Takoj ko ženska oznani, da je noseča, začne dobivati nasvete in priporočila svojih bližnjih. Čeprav gre za izjave, ki so lahko sicer same po sebi dobronamerne, pa ni nujno, da so resnične. V povezavi z nosečnostjo se je namreč oblikovalo že ogromno mitov, ki lahko ženske v obdobju veselega pričakovanja precej zmedejo. Kaj so torej tista najbolj pogosta prepričanja, povezana z nosečnostjo, ki jih je treba jemati z zrnom soli.

- Oglas -
Nosečnost in miti

To je obdobje, ko morate jesti za dva

Se veselite, da boste lahko dali med nosečnostjo končno prosto pot svojemu apetitu. To je vendarle obdobje, ko morate jesti za dva, kajne? Žal vas moramo razočarati. Čeprav je to modrost, ki jo pogosto slišimo, pa gre še za eno izmed tistih fraz, ki nimajo kaj dosti z realnostjo. Tisto, na kar morajo nosečnice zares paziti, je, da je njihova prehrana čim bolj raznovrstna – da torej zaužijejo zadostne količine vseh za telo nujnih hranilnih snovi. Po drugi strani pa kaloričnega vnosa pri tem ni treba bistveno povečati. V povprečju namreč ženska potrebuje le približno 300 kalorij več dnevno, kot jih je potrebovala pred zanositvijo. Če že sledite napotku, da morate jesti za dva, morate torej upoštevati tudi, da tisti drugi ni odrasla oseba, četudi je v obdobju pospešenega razvoja. Pretiravanje s hrano med nosečnostjo vam lahko namreč nakoplje precej težav – od povečanega tveganja za nosečniški diabetes in preeklampsijo do hudih bolečin v hrbtu. Če bo otrok ob porodu zelo velik, pa se seveda poveča tudi možnost za to, da bo potreben carski rez.

Občasno pitje alkohola ni problematično

Žal ljudje nosečnice še danes pogosto prepričujejo, da jim kozarček ali dva alkoholne pijače ne more škoditi. To je mit, ki ga je zelo težko odpraviti, čeprav obstajajo številne sodobne znanstvene študije, ki dokazujejo, da lahko uživanje alkohola med nosečnostjo močno poveča tveganje za številne zaplete – in to velja že za manjše količine popitega alkohola. Obstaja sicer verjetnost, da alkohol v vašem primeru ne bo imel negativnih posledic na plod, vsaj ne neposredno zaznavnih, a zakaj bi tvegali? Večina strokovnjakov se namreč danes strinja, da se je alkoholu med nosečnostjo najbolje povsem izogniti.

Visoka lega ploda pomeni, da gre za deklico

Verjetno ste že slišali, da naj bi bilo mogoče na podlagi lege ploda napovedati, katerega spola bo otrok. Visoka lega naj bi tako pomenila, da gre za deklico – nizka oziroma spodnja lega pa, da bo otrok deček. Čeprav so lahko tovrstne napovedi zelo zanimive in zabavne, pa je treba seveda pri tem vedeti, da nimajo prave znanstvene podlage. Na velikost in obliko trebuha nosečnice vpliva ogromno različnih dejavnikov, zato to ne more biti zanesljiva metoda za napovedovanje otrokovega spola. Če ste preveč neučakani, da bi čakali do poroda, je tako edina zanesljiva možnost, da potešite svojo radovednost, ultrazvok.

- Oglas -

Vroče kopeli med nosečnostjo so povsem odsvetovane

Morda ste slišali, da pri nosečnicah kopeli odpadejo. Čeprav sicer drži, da se je bolje izogniti daljšim kopelim, pa takšne, ki trajajo nekaj minut, načeloma niso problematične. Pozorni bodite le na to, da voda ne bo prevroča. Mlačna voda – seveda takšna, v kateri vam je še prijetno oziroma vam ni prehladno – je običajno najbolj varna možnost za kopeli med nosečnostjo.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -