DomovZdravjeMenopavza in motnje delovanja ščitnice – kakšna je povezava?

Menopavza in motnje delovanja ščitnice – kakšna je povezava?

Premalo delujoča ščitnica, znana tudi kot hipotiroidizem, je težava, s katero sooča vse več ljudi – še posebej žensk. Tokrat se posvečamo predvsem povezavi med menopavzo in motnjami ščitnice. Pogosto so namreč lahko simptomi obeh stanj zelo podobni. Poleg tega pa lahko eno stanje vpliva na drugo in privede do okrepitve določenih simptomov. Za ženske v menopavzi so tako lahko težave s ščitnico še precej bolj naporne. Obenem pa lahko moteno delovanje ščitnice okrepi tipične simptome menopavze oziroma obdobja prehoda v menopavzo.

Ščitnica

Estrogen ima lahko velik vpliv tudi na ščitnico

Razlog, zaradi katerega so težave s ščitnico tako pogoste pri ženskah v menopavzi, naj bi se skrival v dejstvu, da je lahko delovanje ščitnice močno odvisno od estrogena – ženskega spolnega hormona. Obstajajo tudi znanstvene raziskave, kjer so znanstveniki prišli do dokazov, da lahko estrogen neposredno vpliva na ščitnico. V obdobju prehoda v menopavzo raven estrogena v ženskem telesu občutno upade, kar zelo pogosto pripomore tudi k motenemu delovanju ščitnice. Večinoma gre v teh primerih za zmanjšano delovanje oziroma za nezadostno izločanje ščitničnih hormonov. Da bi ugotovili, kakšna natančno je povezava med estrogenom in ščitnico, bodo sicer potrebne nadaljnje raziskave.

- Oglas -

Gre za menopavzo ali težave s ščitnico?

Omenili smo že, da so lahko včasih simptomi motenega delovanja ščitnice in prehoda v menopavzo zelo podobni. Kako torej razlikovati med njimi oziroma ugotoviti, za kaj gre? Med najbolj tipične simptome menopavze oziroma prehoda v menopavzo sodijo nočno potenje/vročinski oblivi, pogosto uriniranje, spremembe, povezane z libidom, suha nožnica, težave s spanjem, povečana razdražljivost, pozabljivost in nenavadno spreminjanje telesne teže. Kaj pa znaki premalo aktivne ščitnice? Za najbolj značilne simptome tega stanja veljajo povečana občutljivost na nižje temperature, zaprtost, suha koža, spremembe, povezane z libidom, povečana razdražljivost, pozabljivost, depresivni občutki, nenavadno spreminjanje telesne teže, nenehna utrujenost in prekomerno izpadanje las. Vidimo torej, da imamo res precej prekrivnih simptomov, vendar pa kljub temu obstaja nekaj specifičnih znakov obeh stanj, ki nam lahko pomagajo pri razločevanju med njima. Seveda pa je za jasen, dokončen ogovor edina rešitev obisk zdravnika in opravljanje ustreznih testov.

Kakšne so možnosti zdravljenja?

Na podlagi krvnih testov je mogoče zanesljivo ugotoviti, ali vaša ščitnica deluje tako, kot bi morala. Če se ugotovi nezadostno izločanje ščitničnih hormonov, se predpišejo ustrezna zdravila oziroma hormonska terapija. Zdravljenje je lahko zelo uspešno, še posebej v kombinaciji z določenimi zdravimi vsakodnevnimi navadami. Pri menopavzi seveda ne govorimo o tipičnem zdravljenju, obstaja pa precej možnosti za lajšanje simptomov, povezanih s predhodnim obdobjem. Tudi tu pride v poštev hormonska terapija, ki temelji na dodajanju estrogena. Če se za tovrstno hormonsko terapijo odločijo ženske, ki že jemljejo zdravila, namenjena zdravljenju hipotiroze, je običajno potrebno prilagajanje odmerka zdravil za ščitnico. Pri lajšanju simptomov prehoda v menopavzo si je mogoče pomagati tudi z določenimi prehranskimi dopolnili, vendar tudi v tem primeru priporočamo predhodni posvet z zdravnikom.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -