DomovKlub MamaPorod in nosečnostAli nosečnost po sterilizaciji res ni več mogoča?

Ali nosečnost po sterilizaciji res ni več mogoča?

Ženska ali moški, ki ne želita več imeti otrok, se lahko odločita za katero od metod sterilizacije. Kljub temu se lahko zgodi, da do oploditve pride tudi po sterilizaciji, saj slednja ne predstavlja 100-odstotne zaščite pred nosečnostjo.

- Oglas -
Nosečnost po sterilizaciji

Nosečnost po vazektomiji – moški sterilizaciji

Vazektomija je poseg, pri katerem izrežejo nekaj milimetrov semenovoda ter podvežejo konca. Velja za eno najučinkovitejših metod za trajno preprečevanje nosečnosti, vendar še vedno ni 100 % učinkovita. Možnost, da bi prišlo do oploditve še po tem, ko je imel moški opravljeno vazektomijo, je med 0,5 % in 1 %. To pomeni, da je vazektomija 98 % do 99,5 % učinkovita pri preprečevanju nosečnosti. Do slednje največkrat pride v zelo kratkem času po posegu. V spermi je takrat namreč še nekaj semenčic. Tudi, če testi pokažejo, da jih v spermi ni več, lahko moški sčasoma ponovno postane ploden, vendar so možnosti za to, kot rečeno, zelo majhne.

Nosečnost po prekinitvi jajcevodov – ženski sterilizaciji

Ta metoda je nekoliko manj zanesljiva od sterilizacije, in sicer okrog 96 % do 98 %. Vedno obstaja 1 % do 3 % možnosti, da ženska zanosi tudi po prekinitvi jajcevodov. Študije kažejo, da v enem letu po tem posegu zanosi 5 od 1000 žensk, v petih letih pa 13 od 1000 žensk. Glavni vzrok za nosečnost po prekinitvi jajcevodov je, da se cevki, ki so ju prekinili, ponovno združita ali se »zarasteta«. Veliko je odvisno tudi od postopka, s katerim se izvaja ta poseg.

Kaj pa, če si premislite?

Življenje je včasih nepredvidljivo – lahko se zgodi, da si zaradi takih in drugačnih okoliščin nekega dne ponovno zaželimo otroka. Ali je nosečnost po sterilizaciji, moški ali ženski, sploh še mogoča?

- Oglas -

Vazektomija je reverzibilna, kar pomeni, da se lahko z operacijo semenovod povrne v prvotno stanje, vendar je ta poseg precej bolj zapleten od same vazektomije. Poleg tega tudi ni tako uspešen. Sicer pa lahko moški še pred vazektomijo da zamrzniti seme in ga odda v semensko banko. To seme se lahko uporabi za oploditev kadar koli kasneje. Možna pa je še ena rešitev – moškemu, ki je opravil vazektomijo in ni zamrznil semena, lahko s punkcijo odvzamejo seme in ga uporabijo v postopku umetne oploditve.

Tudi prekinitev jajcevodov je reverzibilna. Pri tem se s posegom ponovno poveže prekinjen jajcevod. Uspešnost tega posega je odvisna od več faktorjev, predvsem pa od metode, s katero je bil opravljen prvotni poseg. Večjo možnost za zanositev po opravljenem obratnem posegu beležijo pri ženskah, pri katerih so jajcevode prekinili z rezom ali jih zaprli. Možnost za zanositev je manj uspešna pri tistih, ki imajo zelo poškodovan jajcevod.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -