DomovPrehranaAyurvedska kuhinja

Ayurvedska kuhinja

Ajurveda je dobro poznana veja alternativne medicine, ki na določenih koncih sveta uživa status priznane medicinske prakse, ki prehaja bodisi iz roda v rod bodisi starodavno znanje predajajo ugledni profesorji na šolah in univerzah, tisti, ki  poznate načine zdravljenja z ajurvedo, boste zagotovo vedeli, da je tesno povezana z Ayurvedsko kuhinjo.

- Oglas -

 ayurvedska kuhinja

Ajurvedski kuhar zato izhaja iz svojega znanja o zeliščih, začimbah, zelenjavi, stročnicah in druge vrste hrane, ki mu pomaga vzdrževati telesno, duševno, družbeno in duhovno harmonijo.

Ajurvedska hrana

Ajurvedska hrana je izredno okusna, slastna in aromatična in je vsekakor način izražanja ljubezni, ki lahko postane tudi način zdravljenja, še posebej če je postrežena v navdihujočem ambientu. Glavni cili ajurvedske prehrane so prečiščevanje telesa, razstrupljanje in odstranjevanje vseh strupov, ki so se nabrali v telesu in hkratno poživljanje telesa. Ajurvedska kuhinja je s tem hkrati umetnost in znanost.

- Oglas -

Temeljna načela ajurvedskega kuhanja so pet elementov, tri doše (fizična konstrukcija telesa), tri gune (duhovna konstrukcija telesa), sedem dhatujev (osnovna telesna tkiva) in šest okusov. Prav tako ajurvedska kuhinja veliko pozornosti namenja metodi pripravljanja hrane oziroma kuhanju, kakovosti živil, vibracijam kuharja (njegovega počutja, osebnosti, itd.) in okolice, skladnosti živil, pravemu času za kuhanje in prehranjevanje, ciklu letnih časov in učinkom živil na našo zavest.

Kaj pa vi jeste?

V ajurvedski kuhinji tako obstaja priporočljivo kuhanje glede na vašo fizično konstrukcijo (ali ste vata, pitta ali kapha) in vsake vrste hrana na telo vpliva drugače glede na to konstrukcijo. Ajurveda meni, da okus ni le način za spodbujanje brbončic, ampak tudi višje zavesti. Vseh šest okusov je pomembnih za način, kako lahko ajurvedski kuhar še pred prebavo spreminja biokemijo v nas na ravni, na katero vpliva hrana. Hkrati ta starodavna modrost meni, da bo zdrav želodec hrano prebavil (in neuporabne snovi izločil skozi črevesje) v roku šestih ur.

Šest okusov po ajurvedi:

  • sladki okus (vsebuje elementa zemlje in vode)
  • slani okus (vsebuje elementa vode in ognja)
  • grenki okus (vsebuje elementa zraka in etra)
  • trpki okus (vsebuje elementa zraka in zemlje)
  • kisli okus (vsebuje elementa zemlje in ognja)
  • pekoči okus (vsebuje elementa zraka in ognja)

Ajurveda pa tudi priporoča vegetarijanstvo in vegetarijanski recepti so bili vedno v središču ajurvede in hindujskih življenjskih načel in prepričanj. Tako tudi ajurvedska modrost nudi globlji vpogled v prepričanje, zakaj je vegetarijanstvo bolj priporočljivo. Meso je mrtva hrana, pogosto je do takrat, ko pride do naših krožnikov, mrtva že nekaj dni. Po ajurvedi so mrtva živila iz kateregakoli vira po naravi tamas, v katerem se skriva nagnjenost k lenobi, temi, zakrčenosti. Zato priporočajo, da se glede tega sami prepričate skozi preprost poskus. Napolnite dva kozarca z vodo iz pipe in v enega spustite rezino sveže zelenjave, v drugega pa delček zrezka in to hranite pri sobni temperaturi tri dni. Kar boste opazili, vam bo povedalo več kot katerakoli beseda.

 

.
Prejšnji članek
Naslednji članek
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -