DomovKlub MamaPorod in nosečnostDojenje po carskem rezu: vse, kar morate vedeti

Dojenje po carskem rezu: vse, kar morate vedeti

Dojenje po carskem rezu je povezano s kar precej vprašanji. Se tudi vi sprašujete, kako je z dojenjem po carskem rezu? Za vas smo zbrali najpomembnejše informacije, ki bodo razjasnile vaše dileme, povezane z dojenjem po carskem rezu – od tega, kako in kdaj začeti, pa do najboljših položajev.

- Oglas -
Dojenje po carskem rezu

Kako hitro je priporočljivo začeti z dojenjem po carskem rezu?

Začetek dojenja po carskem rezu je odvisen tako od počutja mame kot od otrokovega počutja. V večini primerov ni posebnih zadržkov, zaradi katerih ne bi mogli začeti z dojenjem že zelo kmalu po izvedenem carskem rezu. Če ste naročeni na carski rez, vam svetujemo, da se z zdravniki, ki bodo ob vas, predhodno dogovorite, kdaj boste lahko začeli z dojenjem, če bo šlo vse po načrtu. S tem se boste izognili paniki takoj po rojstvu otroka, ko boste imeli verjetno precej drugega dela.

Drugače je seveda v primeru nujnih carskih rezov, ki jih ni mogoče predvideti vnaprej. Vendar vam bo tudi takrat zdravstveno osebje zagotovo z veseljem odgovorilo na vprašanje, kdaj je pravi čas za dojenje v vaših konkretnih okoliščinah. Upoštevati morate, da boste po carskem rezu še nekaj časa precej šibki, zato boste pri dojenju sprva potrebovali pomoč. Če dojenje zaradi različnih razlogov ni možno, pa lahko že kmalu po carskem rezu začnete s črpanjem mleka – oziroma najprej kolostruma.

Kateri položaj za dojenje izbrati?

Pogosto je za ženske dojenje še nekaj časa po carskem rezu nekoliko neudobno. Tako je dobro, da poiščete položaj, ki vam kljub vsemu najbolj ustreza. Za veliko žensk je to ležanje na enem ali drugem boku. Pomagate si lahko tudi z blazino za dojenje ali s klasično blazino, ki jo položite v naročje, preden k sebi vzamete otroka. Preizkusite nekaj različnih položajev in najdite takšnega, v katerem vam bo najbolj udobno, saj bo tako dojenje precej enostavnejše za vas in za vašega otroka.

- Oglas -

Lahko carski rez vpliva na količino mleka?

Nekatere ženske so se po carskem soočale z nekoliko manjšo količino mleka, kot so jo pričakovale. Razlog za to je v večini primerov dodaten stres, ki ga pogosto povzroči operacija oziroma carski rez. Če želite poskrbeti, da boste imeli dovolj mleka, vam tako priporočamo, da začnete z dojenjem oziroma črpanjem mleka čim prej, ko bo to mogoče. Idealno je, da med posameznimi dojenji/iztiskanji mleka minejo približno 3 ure.

Kaj pa protibolečinska sredstva?

Po carskem rezu boste seveda še nekaj časa dobivali protibolečinska sredstva. Ker gre za zdravila, ki jih ne boste jemali daljši čas in v zelo visokih odmerkih, so povsem varna, tudi če dojite. Pravzaprav bi lahko bolečine, s katerimi bi se morali soočati, če bi zavrnili protibolečinska zdravila, otežile dojenje oziroma proizvodnjo mleka, zato ni razloga, da se zdravilom izognete.

Preberite tudi: Carski rez – razlogi, tveganja in kakšne so prednosti

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -