DomovZdravjeKumina: dobra prebava, vitek stas in druge koristi

Kumina: dobra prebava, vitek stas in druge koristi

Vedno znova smo presenečeni nad tem, kako imajo najbolj vsakdanje kuhinjske začimbe pogosto najbolj pozitiven učinek na naše zdravje. V to skupino zagotovo sodi tudi kumina (Carum carvi), ena najstarejših znanih začimb. Kumina vsebuje ogromno pomembnih vitaminov in mineralov, deluje pa tudi kot izvrsten antioksidant. V nadaljevanju razkrivamo, kaj so najpomembnejše koristi te začimbe, ki nikakor ne bi smela manjkati pri naši pripravi hrane!

Kumina

- Oglas -

Kumina je Izjemno učinkovita naravna rešitev za vaše prebavne težave

Kumina velja za dober vir vlaknin, ki so nujne za normalno delovanje vašega prebavnega sistema. S pomočjo kumine lahko umirite želodec ter odpravite težave, kot so napenjanje oziroma vetrovi, napihnjenost, zaprtje in diareja. Tako je kumino priporočljivo preventivno dodajati jedem, ki bi potencialno lahko povzročile prebavne težave. Gre za tako učinkovito naravno pomoč v primeru prebavnih težav, da si s kumino pogosto uspešno pomagajo tudi ljudje s sindromom razdražljivega črevesja.

Dodajanje kumine prehrani pomaga pri hujšanju

Živila, bogata z vlakninami, niso dobra samo za prebavo, ampak so zelo koristna tudi za izgubo odvečnih kilogramov. Obenem pa kumina pripomore tudi k hitrejšemu in učinkovitejšemu razstrupljanju telesa. Tako je priporočljivo, da kumino vključite v čim več jedi, pripravljate pa si lahko tudi čaj iz te začimbe. Pri hujšanju pa vam lahko pomagajo tudi izdelki, ki vsebujejo izvleček kumine.

Podpora vašemu srčno-žilnemu sistemu

Dodajanje kumine različnim jedem poskrbi tudi za zdravo srce in ožilje. Vlaknine bodo prispevale k zniževanju LDL-holesterola (gre za t. i. škodljivi holesterol), kar zmanjšuje tveganje za srčne bolezni in kap. Pri ohranjanju zdravega, normalno delujočega srčno-žilnega sistema pa imajo seveda zelo pomembno vlogo tudi antioksidanti, s katerimi je kumina bogata.

Ublažitev menstrualnih krčev: pripravite si čaj iz kumine

Številne ženske vsakomesečno trpijo zaradi zelo močnih menstrualnih krčev. Če sodite mednje tudi sami, lahko preizkusite čaj iz kumine. Napitek namreč ublaži močno krčenje maternične stene, ki je krivo za bolečine. Čaj iz kumine pa je seveda tudi precej varnejša alternativa od protibolečinskih sredstev. Za njegovo pripravo uporabite žličko semen kumine, ki jih prelijte z 2 decilitroma vrele vode. Počakajte približno 10 minut, nato pa mešanico precedite in čaj popijte.

- Oglas -

S pomočjo kumine do boljšega spanja

Med naravnimi rešitvami za težave s spanjem ima svoje mesto tudi kumina. To je povezano predvsem s precejšnjo količino magnezija, ki ga najdemo v njej. Skodelica čaja kumine pred spanjem je tako lahko vse, kar v resnici potrebujete za mirno noč oziroma za dolg, kakovosten in krepčilen spanec.

Pomoč pri naravnem uravnavanju krvnega sladkorja

Izsledki nekaterih študij kažejo tudi, da je lahko kumina zelo koristna za diabetike, saj pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Kumina lahko namreč izboljša občutljivost celic na inzulin – hormon, ki je ključen za oskrbo celic z glukozo in s tem za zniževanje njene količine v krvi.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -