DomovKlub MamaPorod in nosečnostMenstruacija po porodu – kdaj jo lahko pričakujete?

Menstruacija po porodu – kdaj jo lahko pričakujete?

Nosečnost lahko spremlja kar precej neprijetnih težav, ki pa so na srečo le začasne. Poleg tega pa obstaja tudi nekaj pomembnih prednosti tega obdobja. Mnoge ženske se še posebej razveselijo dejstva, da se jim najmanj 9 mesecev ne bo treba ukvarjati z menstruacijo. Seveda pa se pojavlja tudi radovednost glede vprašanja, kdaj lahko pričakujemo, da se bo menstruacija po porodu vrnila. Kaj se bo torej dogajalo z vašim menstrualnim ciklusom po porodu?

- Oglas -
Menstruacija po porodu

Kdaj se menstruacija običajno vrne?

Pri ženskah, za katerimi je porod, se prva menstruacija pogosto pojavi približno 6–8 tednov po porodu. Omenjeno obdobje velja za tiste ženske, ki ne dojijo. Pri doječih materah se lahko namreč čas prve menstruacije po porodu precej razlikuje. Nekatere ženske tako nimajo menstruacije praktično celotno obdobje dojenja. Če se menstruacija pojavi že kmalu po rojstvu otroka in če je šlo za vaginalni porod, se ženskam odsvetuje uporaba tamponov med prvo menstruacijo po porodu. Vaše telo se namreč še vedno celi in obnavlja, zato lahko tamponi predstavljajo precejšen šok.

Zakaj se pri doječih ženskah menstruacija pogosto pojavi pozneje?

Verjetno ste že slišali, da se prva menstruacija po porodu v povprečju pojavi precej kasneje pri tistih ženskah, ki dojijo. To je povezano predvsem s hormonom, imenovanim prolaktin, ki je nujen za tvorbo mleka. Omenjeni hormon lahko prevlada nad reproduktivnimi hormoni, zato ne pride do ovulacije in sprostitve jajčeca, najpogosteje pa ne niti do menstruacije.

Bo menstruacija po porodu drugačna?

Mnoge nosečnice zanima tudi, ali bo njihova menstruacija po rojstvu otroka drugačna, kot je bila pred porodom. Obstaja precejšnja verjetnost, da bo zares prišlo do določenih sprememb. Pojavijo se lahko močnejši menstrualni krči ali obratno – pri mnogih ženskah, ki so imele pred zanositvijo hude menstrualne krče, so težave po porodu skoraj povsem izginile. Pričakujete lahko tu pogostejše strdke krvi in močnejšo menstruacijo. Sčasoma sicer postanejo te spremembe pri večini žensk precej manj izrazite.

- Oglas -

Preberite tudi: Kako je odpravila težave z mesečnim perilom

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -