DomovKlub MamaPorod in nosečnostTeža in kilogrami v nosečnosti: kakšne so smernice?

Teža in kilogrami v nosečnosti: kakšne so smernice?

Kilogrami bodo v nosečnosti seveda narastli, pogosto vprašanje pa je, kolikšno povišanje teže med nosečnostjo je priporočljivo oziroma zdravo. Težko je podati splošen odgovor, saj je to močno odvisno od vaše teže pred zanositvijo oziroma od vašega indeksa telesne mase. Če ste bili pred nosečnostjo zelo vitki, lahko pridobite več kilogramov, kot če je bil vaš indeks telesne mase že pred nosečnostjo močno povišan. Drugačna priporočila pa veljajo tudi za nosečnice, ki pričakujejo dvojčke.

- Oglas -
Telesna teža med nosečnostjo

V spodnji tabeli si lahko ogledate, kakšne so splošne smernice oziroma koliko kilogramov je optimalno pridobiti v nosečnosti.

Vaš indeks telesne mase pred zanositvijoOptimalno število pridobljenih kilogramov v nosečnosti
manj kot 18,5od 13 do 18 kilogramov
od 18,5 do 24,9od 11 do 16 kilogramov
od 25 do 29,9od 7 do 11 kilogramov
nad 30od 5 do 9 kilogramov

Kako poskrbeti za zdravo naraščanje teže med nosečnostjo?

Teža žensk z normalno telesno težo naj bi se načeloma v prvem trimesečju nosečnosti povišala za 0,5–2,5 kg. Kasneje težja narašča precej hitreje, in sicer za približno pol kilograma na teden. Seveda so manjša odstopanja normalna, saj je vsaka nosečnost drugačna, kljub temu pa morate biti pazljivi, da ne pride do prevelikih odklonov. To, da »jeste za dva«, še ne pomeni, da morate zares pojesti dvakrat več hrane kot običajno.

V prvem trimesečju načeloma niti ni potrebno posebno povišanje kaloričnega vnosa. V drugem trimesečju naj bi se nato kalorični vnos po priporočilih strokovnjakov povišal za približno 350 kalorij na dan, v tretjem trimesečju pa za približno 450. Če ste pridobili preveč kilogramov, lahko za pomoč pri nadzorovanju teže prosite ginekologinjo, ki ima zagotovo kar nekaj izkušenj z uravnavanjem kilogramov med nosečnostjo. Po drugi strani pa prav tako ni dobro, da vaša teža narašča prepočasi.

- Oglas -

Kaj so tveganja, če se med nosečnostjo pretirano zredite?

Nosečnice, ki v nosečnosti pridobijo več kilogramov od priporočenih vrednosti, so precej bolj izpostavljene tveganju za povišan krvni tlak in preeklampsijo. Poleg tega lahko pretiran porast teže poveča možnost za carski rez in nosečniški diabetes, seveda pa to pomeni tudi, da vas po porodu čaka precej dela, če se boste želeli znebiti nakopičenih kilogramov.

Kaj pa nevarnosti prepočasnega naraščanja teže?

Premalo pridobljenih kilogramov med nosečnostjo lahko poveča možnost za rojstvo nedonošenega otroka. Poleg tega pa se lahko pojavijo tudi drugi zapleti pri otroku, na primer težave s hranjenjem ali zelo nizek krvni sladkor.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -