DomovKlub MamaPorod in nosečnostIzpadanje las po porodu – vas mora skrbeti?

Izpadanje las po porodu – vas mora skrbeti?

Izpadanje las po porodu je pojav, s katerim se soočajo številne ženske. Seveda pa to, da niste sami, verjetno še ni prava pomiritev za vas. Najbrž vas zanima predvsem, ali se bo prekomerno izpadanje las ustavilo ali je to nekaj, s čimer boste morali odslej enostavno živeti?

Kdaj se bo izpadanje las po porodu ustavilo?

Kratek odgovor bi bil, da je skrb odveč, saj povečano izpadanje las po porodu običajno mine relativno hitro in brez posebnih ukrepov. Obstaja pa tudi nekaj metod, s katerimi lahko zmanjšate izpadanje las.

- Oglas -
Izpadanje las po porodu

Zakaj je prekomerno izpadanje las po porodu tako pogosto?

Šopi las v rokah in po tleh kopalnice so za vas zagotovo zelo strašljivi. Čas po porodu je sicer čas mnogih radosti, vendar pa ima žal to obdobje tudi nekaj manj lepih plati. Ena izmed njih je prekomerno izpadanje las po porodu, ki prizadene ogromno število žensk. Izpadanje las je sicer samo po sebi povsem običajen pojav, saj nam dnevno v povprečju izpade približno 100 las. Ker lasje ne izpadejo naenkrat, tega pogosto niti ne opazimo oziroma pojavu ne posvečamo posebne pozornosti.

Kaj vse vpliva na izpadanje las?

Pomemben dejavnik, ki vpliva na povečano izpadanje las po porodu, je sprememba hormonov v vašem telesu. V obdobju veselega pričakovanja namreč nosečniški hormoni pogosto poskrbijo, da so vaši lasje bujni in sijoči kot še nikoli doslej. Rek, da se ženske med nosečnostjo »polepšajo« oziroma dobijo poseben žar, je torej mogoče podpreti s povsem biološkimi spremembami v telesu. Če ste se že povsem navadili na nadpovprečno močne in goste lase, lahko obdobje po porodu prinese precejšen šok. Padec ravni nosečniških hormonov tako pogosto povzroči pospešeno izpadanje las. Skrb, da bi postali plešasti, pa je povsem odveč. Pojav prekomernega izpadanja las po porodu je namreč pogosto zgolj nekakšna »normalizacija stanja« – vaši lasje postopoma postajajo takšni, kot so bili pred nosečnostjo.

Kaj lahko naredite sami, da zmanjšate izpadanje las po porodu?

Načeloma bi se moralo stanje umiriti najpozneje do otrokovega prvega rojstnega dne, pogosto pa postane izpadanje las po porodu manj moteče za žensko že precej prej. Posebni ukrepi tako večinoma niso potrebni, vendar vseeno obstaja nekaj možnosti, če ste zelo nepotrpežljivi in bi želeli čim prej po porodu zmanjšati izpadanje las. Svetujemo vam, da poskrbite za zadosten vnos za lase pomembnih hranilnih snovi, kar pomeni še posebno pazljivost pri vitaminih iz skupine B. Po potrebi si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili. Po porodu bodite nekaj časa zelo nežni do las. Umivajte jih le takrat, ko je to zares nujno potrebno. Uporabljajte kvaliteten balzam lase in glavnik s širokimi razmiki med zobmi.

- Oglas -

Izogibajte se uporabi gumic in drugih pripomočkov, ki lahko poškodujejo lase. Če je možno, se je smiselno odpovedati tudi sušilnikom za lase, predvsem pa likalnikom in kodralniko,. Podobno velja tudi za barvanje las, trajno kodranje ipd. Z naštetimi ukrepi boste zelo verjetno močno ublažili izpadanje las po porodu. Če se izpadanje las še nekaj časa po porodu ne umiri ali se stanje celo poslabšuje, pa vam vsekakor priporočamo posvet z zdravnikom. To velja še posebej v primeru, če prekomerno izpadanje las spremljajo tudi drugi simptomi, ki nimajo jasnega vzroka.

Preberite tudi: Kaj povzroča predčasno sivenje las in kako ga preprečiti

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -