DomovZdravjeMango – sočen in sladek »kralj med sadeži«

Mango – sočen in sladek »kralj med sadeži«

Med uživanjem v mangu verjetno večina niti ne pomisli, kako zdrav je lahko ta tropski sadež za nas. Tisto, kar nas pri mangu najbolj pritegne, je seveda okus. Gre za izjemno sočen, prijetno sladek sadež, katerega okus in tekstura nas lahko hitro »zasvojita«. Tako je mango odličen dokaz za to, da zdrava živila niso nujno pusta, dolgočasna, neokusna in brezbarvna, ampak povsem nasprotno.

- Oglas -

Narava nam ponuja zdravje v najbolj pestrih barvah in preoblekah. Zaradi številnih blagodejnih učinkov na naše zdravje nekateri imenujejo mango kar kralj med sadeži. V Indiji, kjer se je mango prvič pojavil, in to pred skoraj 4000 leti, je to sadež, ki simbolizira življenje in ki se uporablja pri praktično vseh svetih obredih. Ste tudi sami navdušeni nad mangom? Preverite, zakaj gre pri tem sadežu za mnogo več kot le za okus …

Mango - okusen in zdrav sadež

Naravno uravnavanje krvnega tlaka

V mangu najdemo izjemno pester nabor različnih vitaminov, od vitaminov A in C do vitaminov iz skupine B, ki poskrbijo za naše celostno zdravje. Mango pa je bogat tudi s številnimi minerali, med katerimi izstopata kalij in magnezij. Tako je lahko uživanje tega sadeža zelo koristno za ljudi, ki imajo težave s povišanim krvnim tlakom. Mango poskrbi za naravno uravnavanje oziroma zniževanje krvnega tlaka in je s tem dolgoročno pomemben tudi za preprečevanje različnih srčnih bolezni.

- Oglas -

Zmanjševanje tveganja za razvoj raka

Mango vsebuje večje količine pektina, topne prehranske vlaknine, ki ima ogromno pozitivnih vplivov na naš organizem. Med drugim lahko pektin pomaga tudi pri zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi. Verjetno še pomembnejši učinek pektina pa je preprečevanje različnih vrst raka, predvsem pa raka prostate. V zadnjem času so znanstveniki odkrili, da se lahko določena sestavina pektina veže na galektin 3 in blokira njegovo delovanje. Galektin 3 je beljakovina, ki ima domnevno zelo velik vpliv na vse faze raka. Med vrstami raka, katerih možnost razvoja lahko pomembno zmanjša prav uživanje manga, pa poleg raka prostate izstopa tudi rak prebavil.

Nič več težav s prebavo

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je mango zelo pomemben tudi za dobro prebavo. K uravnavanju vaše prebave pa bodo pripomogli tudi različni encimi, ki jih najdemo v mangu. Tako je mango zelo koristen za preprečevanje in odpravo težav z zaprtjem, v tradicionalni medicini pa se je pogosto uporabljal tudi za pomiritev razdraženega želodca.

Izvrstna izbira tudi za nosečnice

Glede na to, da gre pravzaprav za sadje, mango vsebuje tudi presenetljivo visoke količine železa. Tako je kot nalašč za ljudi, ki se spopadajo z anemijo. Zaradi hkratnega zaužitja precejšnje količine vitamina C je zagotovljena tudi zelo dobra absorpcija železa. Seveda pa mango ni koristen le v primeru slabokrvnosti. Med drugim se zelo priporoča tudi nosečnicam, saj je znano, da je to obdobje povečanih potreb po železu ter drugih pomembnih mineralih in vitaminih.

Pomoč pri aknah in drugih težavah s kožo

S pomočjo manga lahko poskrbite tudi za precej bolj zdravo in mnogo lepšo kožo. Uživanje manga se priporoča ljudem, ki imajo težave z aknami in drugimi kožnimi nepravilnostmi. Še koristnejša pa je lahko uporaba različnih kozmetičnih izdelkov na osnovi manga. Seveda pa lahko mango enostavno pretlačite in nanesete na obraz za približno 10 minut. Ta naravna maska bo izjemno koristila vaši koži.

Upočasnitev napredovanja znakov staranja

Kot je bilo že omenjeno, lahko v mangu najdemo precej vitamina A in C. Oba omenjena vitamina pa sta med drugim pomembna tudi za tvorbo kolagena, ki je nujen za napeto, mladostno kožo. Mango tako upočasni proces staranja – ne le vaše kože, ampak celotnega organizma. K temu seveda pripomorejo različni antioksidanti, s katerimi je mango bogat. Gre za enega najboljših virov kvercetina, betakarotenov in astragalina – močnih antioksidantov, ki preprečujejo negativen vpliv prostih radikalov na vaše celice oziroma organe.

Mango za zaščito vaših možganov

Precejšnje količina vitamina B6, ki jih lahko najdemo v mangu, poskrbijo za izboljšavo vaših kognitivnih sposobnosti. To je vitamin, ki med drugim pripomore k tvorbi najpomembnejših nevrotransmitorjev. Z uživanjem manga boste tako naredili tudi nekaj dobrega za zaščito svojih možganov, kar lahko pomaga tudi pri boljšem spanju. Poleg vitamina B6 je treba tu izpostaviti tudi glutaminsko kislino, še eno pomembno snov, ki jo vsebuje mango in ki je znana po tem, da izboljšuje našo koncentracijo in sposobnosti pomnjenja.

Naravna okrepitev vašega imunskega sistema

Z uživanjem manga pa boste ne nazadnje poskrbeli tudi za močnejši imunski sistem. To je zasluga različnih snovi v mangu, ki okrepijo našo naravno imunsko zaščito. Med njimi je treba še posebej izpostaviti vitamin C in betakarotene. Ker v naših krajih zaužijemo največ manga prav v zimskih mesecih, je močan imunski sistem, ki se bo sposoben boriti s škodljivimi mikroorganizmi, zagotovljen. Prehlad in gripa bosta tako s pomočjo manga precej manj verjetna.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -