DomovZdravjeKaj povzroča predčasno sivenje las in kako ga preprečiti

Kaj povzroča predčasno sivenje las in kako ga preprečiti

Lasni folikli pod našim lasiščem se starajo tako kot mi. Z leti proizvajajo manj melanina, zato lasje postajajo sivi in nazadnje beli. Melanin je pigment, ki daje našim lasem naravno barvo. Sivenje las je med starejšimi povsem običajno. Ko pa se zgodi pri mlajših, mu pravimo predčasno sivenje. Do tega pride iz različnih razlogov, vendar je strah odveč, če je posredi dednost. Če so vaši starši sivi, boste pač tudi vi. Tu ni kaj! Če pa ne gre za gene, ne smete prezreti znakov, ki lahko kažejo na marsikaj.

Predčasno sivenje las

- Oglas -

Srce in kanjenje

Za predčasno sivenje las je lahko je vzrok bolezen, celo še neodkrita. Mlajši moški, ki prezgodaj sivijo, bi morali obiskati kardiologa. Lahko gre namreč za ishemično bolezen srca, ki v začetnih fazah nima simptomov. Včasih avtoimunske bolezni napadejo telo, med drugim tudi lasne folikle, kar prav tako povzroča predčasno sivenje las. Povzročajo ga lahko tudi težave s ščitnico ali hipofizo. Je pa res, da je predčasno sivenje las zaradi bolezenskih stanj redko.

Zaradi kajenje se naša koža hitreje stara, to pa velja tudi za naše lasišče. Raziskave kažejo, da sta tobak in sivenje las zelo povezana. Čeprav gub na lasišču ne vidimo, kanjenje vseeno vpliva na lasne folikle. Kadilci začnejo siveti že pred tridesetim letom.

Kronični stres ima prav tako veliko vlogo pri sivenju las. Oksidativni stres povzroča, da število prostih radikalov, ki so posledica onesnaženja, slabe prehrane in stresa, »premaga« našo antioksidantsko obrambo. Siveči lasje torej lahko nakazujejo na škodo, ki jo je povzročil oksidativni stres. Ljudje s sivečimi lasmi imajo višji nivo pro-oksidantov in nižji nivo antioksidantov kot ljudje z normalnimi lasmi.

- Oglas -

Ne spreglejte: Bolezni srca in ožilja – ukrepajmo pravočasno

Sivenje las in vodikov peroksid

Pomanjkanje vitaminov, kot je vitamin B12, prav tako povzroča predčasno sivenje. Posebej so zaradi tega na udaru vegetarijanski in vegani. Najboljši vir vitamina B12 so jajca, mleko, mlečni izdelki, meso, ribe in perutnina. Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete ter ljudje, ki imajo težave z želodcem in prebavo, so prav tako bolj ogroženi. Je pa še nekaj upanja: pigmentacija las se povrne, ko se zadeve s pomanjkanjem vitaminov uredijo.

Vodikov peroksid se pogosto uporablja za posvetlitev las. Zanimivo pa je, da ga lahko proizvajajo celo naše lasne celice. Ko se staramo, proizvodnja le-tega celo naraste. Zaradi tega se lasni pigment pobeli, kar privede do sivih in belih las. V normalnih okoliščinah lasni folikli proizvedejo majhno količino vodikovega peroksida, če pa se ta akumulira, to povzroča prezgodnje sivenje.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -