DomovZdravjeSkrbimo za oči in vid

Skrbimo za oči in vid

Oči so izjemno kompleksen organ, vendar jih mnogi jemljejo kot nekaj samo po sebi umevnega. Temu ne sme biti tako. Kako jih torej zaščitimo na naraven način oziroma kako lahko vid celo izboljšamo?

- Oglas -

Jejmo črni ribez in borovnice, ki so zelo dobri za oči zaradi vsebnosti antioksidantov. Antocian, ki ga vsebujejo, lahko stimulira regeneracijo rodopsina, proteina v očesni mrežnici, ki nam pomaga bolje videti v slabi svetlobi. Pozobljite malo črnega ribeza tudi, če ste ves dan pred ekranom in tako preprečite pretirano utrujenost oči.

Jejte listnato zelenjavo, gvajano in paradižnike. Listnata zelenjava pomaga, da leta ne vplivajo na očesno mrežnico, gvajana, paradižnik in lubenica pa preprečuje sivo mreno.

Ajurveda veliko vnetij in težav z vidom povezuje z neravnovesjem pitte. Pojejte eno do dve žlički gheeja za izboljšanje vida in za vzpostavitev ravnovesja pitte. Pri slabem vidu ajurveda za odrasle priporoča jemanje triphale, za otroke pa, da v mleku skuhamo dva nastrgana korena z enim zmletim zrnom kardamoma in petimi zmletimi mandlji.

- Oglas -

Delajmo vaje za vid. Pozna jih tudi joga. Poiščite jih na internetu in si vzemite vsak dan 10 minut zanje!

Če veliko časa preživimo zunaj, imamo manj možnosti za kratkovidnost. Tveganje za kratkovidnost otrok se zmanjša za dva odstotka za vsako dodatno uro, ki jo preživijo zunaj, so na primer pokazale raziskave. Morda je vzrok v tem sicer preprost: otroci, ki so zunaj, manj gledajo televizijo ali v računalnik. Ali pa tudi ne: na Danskem so odkrili, da so oči otrok zlagoma rasle med poletjem, prehitro pa v kratkih zimskih dneh, kar bi lahko pripeljalo do kratkovidnosti, ker če oko predolgo raste od spredaj nazaj, človek postane kratkoviden.

Ko ste zunaj dlje časa, seveda ne glede na letni čas nosite kakovostna sončna očala, da ne pride do vnetja oči ali še česa hujšega.

Ko ste za računalnikom, sledite pravilu 20/20/20: vsakih 20 minut 20 sekund glejte predmet, ki je oddaljen 20 čevljev (6 metrov). Od ekrana bodimo ves čas oddaljeni od 50 do 70 centimetrov. Vsaki dve uri si vzemimo 15-minutni odmor.

Zjutraj si sperimo oči bodisi z navadno mrzlo vodo ali s triphalo, ki jo zmešate z vodo in pustite stati čez noč. Vadite tratako, meditacijo z gledanjem v soj sveče. Vnetje očesne veznice lahko pozdravimo z neemovimi listi, ki jih predhodno namočimo v mlačni vodi. To lahko uporabimo tudi pri vnetju ali pekočih očeh.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -