DomovNovice in zanimivostiGazirana pijača lahko poveča tveganje za raka na prostati

Gazirana pijača lahko poveča tveganje za raka na prostati

Ena sama sladkana brezalkoholna pijača dnevno je dovolj za povečanje verjetnosti za razvoj raka na prostati. Kar petnajstletna študija je namreč zdaj pokazala, da so imeli tisti, ki so spili 300ml gazirane pijače na dan – nekoliko manj kot vsebuje standardna pločevinka – so imeli za 40 odstotkov večjo verjetnost za razvoj bolezni kot tisti, ki teh pijač sploh niso pili.

- Oglas -

pijača in mehurčki

Zaskrbljujoče je, da se je tveganje navezovalo ne na zgodnjo fazo bolezni, ki je bila opažena s pomočjo krvnih testov, pač pa na raka, ki je dovolj napredoval, da je povzročil simptome. To dognanje je zelo pomembno, saj hitreje rastoče oblike raka prostate pomenijo večjo verjetnost, da bo rak usoden. Domnevajo, da sladkor sproži sproščanje hormona inzulina, ki hrani tumorje.

Gazirane pijače

Študija, objavljena v ugledni reviji American Journal of Clinical Nutrition, še zdaleč ni prva, ki povezuje sladke brezalkoholne pijače s slabim zdravjem. Predhodne raziskave so kot potencialna tveganja izpostavile srčne napade, diabetes, povečanje telesne teže, krhke kosti, raka trebušne slinavke, mišično oslabelost in paralizo.

- Oglas -

Za novo raziskavo stojijo švedski znanstveniki, ki sicer pravijo, da je za dokončno potrditev povezave z rakom na prostati potrebnih še več raziskav, vendar pritrjujejo, da je bilo odkritih že dovolj razlogov za zmanjšanje uživanja sladkih in gaziranih brezalkoholnih pijač.

Ogljikovi hidrati

Študija je v povprečju petnajstih let sledila zdravju več kot 8000 moških, starih od 45 – 73 let. Možje so bili na začetku študije v dobrem zdravstvenem stanju in so na začetku študije odgovarjali na vprašanja, kaj radi pijejo in jejo. Ob koncu raziskave so primerjali prehranjevalne navade moških, ki so dobili diagnozo raka na prostati s tistimi, ki so ostali zdravi, in našli so jasne povezave med sladkimi pijačami in to boleznijo.

Raziskovalka Isabel Drake z Univerze Lund je povedala: »Med moškimi, ki so pili veliko sladkih brezalkoholnih pijač, smo opazili povečano tveganje za nastanek raka na prostati v približno štiridesetih odstotkih.« Analiza pa je z boleznijo povezala tudi večje količine riža in testenin, kolačev, tort in piškotov ter zajtrke, sestavljene iz sladkih žitaric, a te so povezane z manj hudo obliko te bolezni. Tukaj ni nobene povezave s sadnim sokom. Dietne pijače ter čaj in kava s sladkorjem niso bili vključeni v raziskavo.

 

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -