DomovKlub MamaPorod in nosečnostGenitalni herpes med nosečnostjo lahko poveča tveganje za avtizem pri otroku

Genitalni herpes med nosečnostjo lahko poveča tveganje za avtizem pri otroku

Otroci, rojeni materam, ki so imele med nosečnostjo genitalni herpes, naj bi imeli precej večje možnosti za avtizem. To so ugotovitve pred nedavnim izvedene študije, ki je potekala na norveškem inštitut za javno zdravje.

- Oglas -
Genitalni herpes

Več protiteles pomeni tudi večjo verjetnost za avtizem

Genitalni herpes je precej pogosta spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča virus herpes simpleks tipa 2. Okužba je sicer pogostejša pri ženskah kot pri moških. Po okužbi lahko virus dalj časa miruje v živčnih celicah in ne povzroča težav, vendar pa lahko kadar koli ponovno izbruhne, kar se odrazi kot genitalni herpes. Sčasoma postaja naš organizem vse bolj odporen na omenjeni virus, zato se pogostost izbruhov zmanjšuje.

Genitalni herpes in povezava z avtizmom

Namen študije, ki so jo izvedli na Norveškem, je bil ugotoviti, ali obstaja povezava med odzivom imunskega sistema ob okužbi in povečanim tveganjem za avtizem pri otroku. Raziskovalci so analizirali krvni vzorec 875 žensk. Približno polovica izmed njih je rodila otroka z avtizmom. Odvzem krvi je bil prvič izveden v 18. tednu nosečnosti, nato pa še enkrat po porodu. Analiza je bila osredotočena na prisotnost protiteles za različne vrste patogenih organizmov. Izkazalo se je, da obstaja pri ženskah, pri katerih je bila raven protiteles za virus herpes simpleks tipa 2 v 18. tednu nosečnosti zelo visoka, dvakrat večja možnost. da rodijo otroka, pri katerem se bo razvil avtizem. Več o avtizmu tukaj.

Ključno obdobje okoli 18. tedna nosečnosti

Za odvzem krvi v 18. tednu nosečnosti so raziskovalci odločili zaradi dejstva, da prav takrat prihaja do velikih in hitrih sprememb plodovega živčnega sistema. Tako so domnevali, da bi imel lahko materin imunski odziv na virus herpes simpleks tipa 2 negativen vpliv na razvoj živčnega sistema pri otroku, kar predstavlja povečano možnost za avtizem. Povezava med protitelesi, ki nastajajo ob okužbi z omenjenim virusom, in povečanim tveganjem za avtizem je bila sicer nakazana le pri tistih nosečnicah, ki so rodile dečka. Vendar pa raziskovalci menijo, da je bilo število mater, ki so sodelovale pri raziskavi, premajhno, da bi bilo mogoče zagotovo trditi, da se njihove ugotovitve nanašajo le na moške potomce.

- Oglas -

preberite tudi: Genitalni herpes: Srbeča in skeleča posledica strasti

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -