DomovZdravjeHlajenje lasišča med kemoterapijo kot rešitev za izpadanje las?

Hlajenje lasišča med kemoterapijo kot rešitev za izpadanje las?

Pogost stranski učinek kemoterapije je izguba las. Še posebej ženske se s tem pogosto težko soočijo, ne da bi to vplivalo na njihovo samozavest. Mnoge to težavo začasno rešujejo z lasuljami, vendar pa se zdi, da obstaja alternativa. V Evropi se že nekaj časa uporabljajo posebne hladilne kape in hladilni sistemi, namenjeni preprečevanju ali vsaj občutnemu zmanjšanju izpadanja las med kemoterapijo. Kako učinkovita je ta metoda in ali obstajajo tudi določene pasti, na katere bi morali biti pozorni?

- Oglas -

kemoterapija hlajenje lasišča proti izpadanju las

Preprečevanje zdravilu, da bi doseglo tudi lasne mešičke

Osnovni princip delovanja pri obeh možnostih, torej tako pri hladilnih kapah kot pri hladilnih sistemih, je, da se s pomočjo hladilnega gela doseže zoženje žil na območju lasišča. Posledično do lasnih mešičkov ne more priti toliko zdravila, ki se uporablja pri kemoterapiji. To pa pomeni, da je tveganje za izpadanje las precej manjše. Posebno pokrivalo, ki se uporablja, se tesno prilega lobanji. Gel, s katerim je napolnjeno, pa je ohlajen na približno od –15 do –40 °C.

Kakšna je razlika med hladilnimi kapami in hladilnimi sistemi?

Čeprav je učinek hladilnih sistemov in kap zelo podoben, pa vendarle obstaja razlika med njima. Kape se pred uporabo hranijo v posebnem zamrzovalniku. Ker se med samo uporabo gel stali, jih je treba menjati na približno 30 minut. Po drugi strani pa so hladilni sistemi priključeni na hladilno napravo, zato menjava pokrivala med uporabo ni potrebna, saj se vseskozi zagotavlja ustrezna temperatura.

- Oglas -

Kemoterapija hlajenje lasišča

Kako se uporabljajo hladilne kape/sistemi?

Hladilno pokrivalo se nadene približno 50–20 minut pred začetkom kemoterapije. Nato se nosi med celotno terapijo in določen čas po njej. Koliko časa po posamezni kemoterapiji je priporočljivo nositi hladilno pokrivalo, je odvisno predvsem od vrste terapije.

Možni stranski učinki in učinkovitost

Ena največjih težav pri tej metodi preprečevanja izpadanja las je, da pri nekaterih uporabnicah povzroči glavobol. Zaradi nizke temperature gela v pokrivalu se priporoča uporaba dodatnih odej med postopkom kemoterapije in nošnja zelo toplih oblačil. Uporabnice dobijo običajno tudi dodatna navodila glede nege las. Tako je npr. odsvetovana uporaba sušilnika in likalnika za lase, pranje las ne sme biti prepogosto, seveda pa se odsvetuje tudi barvanje.

Glavna skrb, ki se sicer pojavlja pri nekaterih zdravnikih, je, da lahko hladilne kape oz. sistemi preprečijo dostop zdravila do morebitnih rakavih celic, ki se nahajajo na lasišču. Vendar pa večina raziskav kaže, da hladilna pokrivala ne povečujejo nevarnosti za metastaze na lasišču. Rezultati raziskav glede učinkovitosti metode so sicer spodbudni, vendar je treba vedeti, da verjetno ne bo delovala pri vseh. Hladilna pokrivala dosegajo visoko stopnjo učinkovitosti pri približno 50–65 % žensk. Precej boljši rezultati pa so pri ženskah, ki prejemajo taksane, kot pri tistih, pri katerih se pri kemoterapiji uporabljajo antraciklini.

Preberite tudi: Kemoterapija – kako preprečiti slabost in bruhanje?

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -