DomovŠporti in gibanjeKako izbrati primerno kolo?

Kako izbrati primerno kolo?

Odločili ste se kupiti novo kolo, pa ne veste kako izbrati primernega? Ponudba je velika, saj že v štartu lahko izbirate med MTB, cestnimi, treking, mestnimi, cruiser in električnimi kolesi. Najprej morate določiti kakšen tip kolesa ustreza vašemu življenjskemu stilu in preveriti ali bo novo kolo zadovoljilo vaše potrebe. Odgovoriti si morate tudi na vprašanje koliko boste kolo vozili, na katerem terenu ga boste pretežno uporabljali in podobno.

- Oglas -

MTB kolesa so idealna za vožnjo izven asfalta – po gozdnih poteh, pesku, kamnih in zemlji… Izdelani so posebej za težke terene in najtežje pogoje vožnje. Imajo široke gume z grobim profilom, močnimi zavorami in suspenzijskimi vilicami.

Cesta kolesa so primerna bolj za vožnjo po asfaltnih cestah in za doseganje večje hitrosti. Imajo lahke in hitre gume, upogljiv volan in so posebej primerna za tekmovanja. To je najlažji tip kolesa in ne prenaša ravno velikega bremena.

kakšno kolo izbrati

- Oglas -

Treking kolo vam bo še posebej koristilo, če se večino časa vozite po asfaltu, sem in tja pa zaidete tudi na makadam. Običajno ponujajo možnost dodatne vgradnje blatnikov in košare za prenašanje, gume pa imajo nekoliko globlji profil, namenjen za vožnjo po zahtevnejši površini.

Mestna kolesa so namenjena za vožnjo po mestu in omogočajo stabilno, vzravnano pozicijo sedenja. Njihova največja razlika je možnost montaže otroškega kolesarskega sedeža, torbe in podobnega.

Cruiser se prav tako uporablja za mestno vožnjo, običajno pa jih izberejo ljudje, ki jim je všeč neobičajen izgled kolesa. Omogočajo udobno, sproščeno in lahkotno vožnjo.

Električno kolo je odlično če vsakodnevno prevozite večjo kilometrino in se ne želite preveč utruditi. Močan motor spremeni vožnjo kolesa v povsem novo izkušnjo.

kolesarjenje

Velikost okvirja

Ko ste se enkrat odločili za pravi tip kolesa je potrebno izbrati tudi ustrezno velikost okvirja, da vam bo odgovarjal. To je izjemno pomembno, saj neustrezna velikost pomeni zelo neudobno vožnjo. Velikost okvirja se izraža v colih in je odvisna od velikosti človeka. Za izbiro optimalne velikosti kolesa je najprej potrebno izmeriti višino v razkoraku. Takoj za tem dobljeno višino pomnožimo z 0,67. Dobljen rezultat nam poda primerno velikost okvirja za cestna kolesa. Pri gorskih kolesih se priporoča, da dobljenemu rezultatu odvzamemo 10 do 12 cm. Več o izbiri prave velikosti okvirja si lahko ogledate v videoposnetku:

Ko izbirate pravo velikost okvirja je zelo pomembno, da ustrezno namestite tudi višino sedeža.

- Oglas -

Ne pozabite na varnost

Pod kolesarsko opremo se štejejo čelade in reflektorske luči. Nošenje čelade je zelo pomembno, saj je glede na novejše raziskave prav glava pri padcu statistično največkrat poškodovana. Zagotovo vam bo med vožnjo koristil tudi zvonec. Poleg varnostne opreme bi bilo dobro s seboj nositi tudi osnovno servirno opremo. Mehanike kolesa je sicer zelo enostavna in večino okvar lahko samo odpravimo, takoj ko se pojavijo. Ob sebi vedno imejte nekaj osnovnih večfunkcijskih orodij (imbus ključ, ravni in križni izvijač in orodje za popravilo verige), zračnico in tlačilko.

ključavnica za kolo

Konzumacije primerne količine tekočine je zelo pomembna, zato je priporočljivo, da na kolo namestite nosilec bidona in imate steklenico vode vedno pri sebi. Če se štejete med resne rekreativne kolesarje je priporočljivo, da s seboj nosite tudi merilec hitrosti, kolesarske rokavice, oblačila in čevlje. Da boste kolo lahko nekje brez skrbi pustili parkirano priporočamo nakup kvalitetne verige in ključavnice za zaklepanje kolesa.

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -