DomovZdravjeCimet: Zdravilni učinki, ki jih morda ne poznate

Cimet: Zdravilni učinki, ki jih morda ne poznate

Z antioksidanti bogati cimet ni samo dober za izboljšanje okusa. Uravnava krvni sladkor, izboljša občutljivost na inzulin in zmanjšuje tveganje za srčna obolenja. S svojimi protivnetnimi lastnostmi je tudi priročno naravno zdravilo za akne in različna vnetja, na primer bakterijska ali glivična. Dodajmo ga vodi za zeliščni čaj, naredimo mazilo z medom, vključimo ga v obroke ali pa zgolj pustimo, da vonj eteričnega olja preveva naš dom.

- Oglas -

Cimet

V svoji shrambi ga imamo skoraj vsi

Ta začimba je verjetno od nekaj v naši shrambi, a  njenih koristi za zdravje si morda sploh ne predstavljamo. Ni tako eksotičen ali ključen del tradicionalne medicine kot kurkuma. Vendar ga uporabljajo v naturopatiji in doma narejenih pripravkih. O njegovih zdravilnih učinkih je bilo narejeno kar nekaj študij. Vanje je bilo vključenih več vrst cimeta.

Cimet premore vrsto zdravilnih učinkov

Njegovi zdravilni učinki med drugim so:

- Oglas -
  1. Uravnava nivo krvnega sladkorja in dela čudeže, pravijo, za težave, povezane s sladkorno boleznijo, kot je na primer hiperlipidemija. Jemanje cimeta je učinkovito po okoli 40 dnevih, je pokazala ena od študij. Že samo pol žličke dnevno je lahko zelo učinkovito. Dodamo ga črnemu čaju ali kavi, ki jo pijemo brez sladkorja, v sokove ali dodamo v hrano.
  2. Znižuje nivo holesterola in ima pozitivne učinke na srce. Ti se pokažejo že v relativno kratkem času, na primer v 12 tednih, če gre na primer za nealkoholno zamaščenost jeter. Izboljša metabolizem lipidov. To pomaga pri težavah z metabolizmom na splošno kot tudi pri visoki stopnji vnetja pri debelosti.
  3. Znižuje krvni tlak, ker določene sestavine v njem širijo krvne žile, kar pomaga znižati holesterol. Je pa bila večina raziskav glede tega narejena na živalih, tako da bo potrebno opraviti nadaljnje raziskave, ali resnično pomaga tudi ljudem.
  4. Pomaga pri različnih vnetjih. Zaradi tega so cimet začeli proučevati v medicini tudi v povezavi z nevrološkimi obolenji, kot sta denimo Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. Cimet pomaga tudi pri gastritisu in dispepsiji.
  5. Pomaga pri aknah zaradi antibakterijskega učinka. Zmešajte pravi cimet s trikratno količino medu. Pogrejmo zmes in jo nanesemo na obraz. NE SME biti tako topla, da bi se opekli! Pustimo delovati nekaj minut in speremo.
  6. Lajša menstrualne težave, kot so krči in hudo krvavenje. Preprosto domače zdravilo za menstrualne krče je topla obloga z nekaj kapljami cimetovega olja.
  7. Zmanjšuje utrujenost in nam povrne energijo. Dodajmo cimetovo olje v razpršilnik za eterična olja. Hitro boste postali bolj osredotočeni in manj utrujeni. To posebej pomaga voznikom na dolgih vožnjah.
  8. Blaži simptome artritisa in izboljša cirkulacijo krvi.

Pazljivo pri doziranju

Dnevno za terapevtske namene zaužijmo le od 2 do 5 mg cimeta. Noseče ženske morajo biti pri jemanju večjih odmerkov v terapevtske namene pazljive, ker še ni dovolj raziskav, ki bi dokazale, da je cimet zanje povsem neškodljiv. Tisti z obolenji jeter lahko opazijo, da se jim stanje po jemanju velikih količin lahko celo poslabša.

In še to: cimet ni zamenjava za zdravila! Je le dodatek po posvetovanju z zdravnikom.

- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -