DomovAlternativna medicinaKo je otrok nemiren ...

Ko je otrok nemiren …

Otroštvo je le malokdaj idealno. Včasih so otroke v šolah kaznovali, danes jim vsakdanjost greni tekmovalnost za točke in pogosto tudi ambicije staršev. To povzroča v malih ljudeh na poti k odraščanju nemir in stiske, ki se lahko izražajo v različnih vedenjskih odklonih.

Starši v številnih evropskih državah se odločajo, da bodo pomagali svojim otrokom s homeopatijo, ki nima stranskih učinkov in ni nevarna za občutljivo razvijajoče se otroško telo.

- Oglas -

nemir trema otrok

1. Hiperaktivnost

Ena od pogostih težav današnjih otrok je hiperaktivnost ali pretirana nemirnost, ki je lahko blažja ali hujša. Tak otrok težje sledi pouku in ima težave tudi pri druženju z vrstniki. Kaj bi bil lahko možen vzrok teh težav? Če veste, da doma ni hudih prepirov ali moreče tišine zaradi nesoglasij med partnerjema ali hujše socialne stiske, je treba zajeti širši spekter možnih vzrokov.

Kot navajajo številni pedagogi, so nasilne risanke in računalniške igrice, ki sicer zamotijo otroka, neustrezne za razvoj socialnega čuta in ustvarjalnosti. Elektronski mediji so hitri, ponujajo barvite vsebine, a ne zahtevajo vložka s strani otroka, kakor na primer risanje ali branje knjige.

Prehrana otroka je tudi pomemben dejavnik pri nastanku vedenjskih motenj. Kot navaja priznana medicinska revija Lancet, so konzervansi v hrani, sintetična barvila, ojačevalci okusov, stabilizatorji in antibiotiki (v večjih količinah) eden od možnih povzročiteljev hiperaktivnosti.

- Oglas -

Otroci potrebujejo čim manj predelano hrano – naravno in preprosto. Ekološko pridelana žita in zelenjava ter ekološki mlečni izdelki naj bodo osnova otrokove prehrane, poleg pitja izključno nesladkanih sokov ali čajev. Ostala hrana mora biti ustrezno odmerjena kot dodatek za raznolikost jedilnika.
Pri nemirnih in agresivnih otrocih je treba še posebej omejiti porabo sladkorja (sladkarij), ki otroka dodatno razdražijo. Ocvrti hrani za otroke se prav tako izogibajte.

Pri nemirnih otrocih je zelo priporočljiva igra v naravi, na svežem zraku in med zelenjem, ki pomirja.

Če hiperaktivnost vašega otroka ni v hujši obliki, lahko poizkusite s homeopatskim zdravilom COFFEA CRUDA 15 CH. Vzame naj par granul med napadom hiperaktivnosti (na dve ali štiri ure). Gre predvsem za otroke, ki ne morejo nehati premišljevati in ki imajo bujno domišljijo.
ARGENTUM NITRICUM 15 CH lahko uporabite kot eno izmed homeopatskih pomirjeval, kadar je otrok izrazito nemiren in impulziven in neprestano želi pozornost. Tak otrok se ne more zbrati in neprestano prehaja s predmeta na predmet – rad bi končal stvari, še preden je sploh začel.

2. Agresivnost

Pogosta težava pri otrocih je tudi agresivnost. Otrok je izrazito trmast in muhast, zahteva pestovanje, noče spati in je hkrati živčen.
Homeopatija predlaga zdravilo CHAMOMILLA 15 CH. Chamomillo priporočamo pri otrocih, ki imajo izbruhe jeze, celo surovosti. Stanje razdraženosti in hiperaktivnosti se jim z izbruhom jeze še poveča, izboljša pa na primer z vožnjo.
Za otroka, ki agresivno nasprotuje staršem in na vsak način zahteva pozornost in je pri tem nepotrpežljiv, lahko uporabljamo homeopatsko zdravilo NUX VOMICA 15 CH.

- Oglas -

3. Utrujenost

Pri prvi stopnji intelektualne utrujenosti, ko ima otrok težave zaradi utrujenosti v obdobjih intenzivnega preverjanja znanja v šoli, homeopatija priporoča KALI PHOSPHORICUM 15 CH. Vzeti je treba pet granul enkrat na dan (na primer 10 dni, dokler ne pride do izboljšanja).

4. Trema

Za psihične težave, ki nastanejo pred javnim nastopom (klavirski nastop, recitiranje, športno tekmovanje) homeopatija priporoča GELSEMIUM SEMPERVIRENS 15 CH. Odmerjanje: 10 kroglic zvečer pred nastopom in 10 kroglic zjutraj. Zdravilo lahko damo otroku, če je vidno vznemirjen, se mu tresejo roke in se pojavita nespečnost, driska ter oslabljena mišična moč.

5. Stiske ob druženju

Težave, ki jih starši lahko spregledajo ali ne razumejo, a so za otroka ravno tako hude, so stiske zaradi druženja s sovrstniki. Homeopatska zdravila v teh primerih so konstitucijska (pomeni, da obravnavajo osebnost) in jih mora predpisati homeopat.
Ko je otrok spremenljivega razpoloženja, z lahkoto joka, je hitro užaljen, če ga kregate ali mu ne namenjate pozornosti, največkrat predpišemo homeopatsko zdravilo PULSATILA. Tem otrokom veliko pomeni priljubljenost in sprejetost med vrstniki. Žalostni so, če so sami. Za sprejetost so pripravljeni storiti vse – kar kaže na pomanjkanje identitete in potrebo, da se prilagodijo okolici. So zelo dovzetni za mnenje svoje okolice – kaj si kdo misli o njih. To so ranljivi otroci, ki iščejo tolažbo. Pogosteje gre za deklice.

Pri otrocih z izstopajočo popustljivostjo in ustrežljivostjo lahko homeopat predpiše homeopatsko zdravilo SILICEA. Takšni otroci so plašljivi, zadržani, nezaupljivi in boječi. Pogosto prihajajo iz družin izobraženih staršev, vendar imajo sami le malo energije za učenje, ker so preobremenjeni z nepomembnimi malenkostmi. Zato dvomijo v svoje sposobnosti, čeprav so zelo sposobni. Kljub pasivnosti so lahko »Silicea otroci« (kot jih tudi imenujemo) trmasti in razdražljivi ter zamerljivi (zapomnijo si stavke, ki so jim jih izrekli starši). Še bolj razdražljivi postanejo, če jih tolažite. Zelo so sramežljivi.

Piše dr. Maruša Hribar, mag. farmacije, predsednica Sekcije za homeopatijo
pri Slovenskem farmacevtskem društvu

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -