DomovZdravjeNa obzorju kontracepcijska tableta, ki jo bo treba vzeti le enkrat mesečno?

Na obzorju kontracepcijska tableta, ki jo bo treba vzeti le enkrat mesečno?

Mnoge ženske za preprečevanje nezaželene nosečnosti uporabljajo kontracepcijske tablete. A ker gre za tablete, ki jih je treba praviloma jemati vsak dan, obenem pa ob podobnem času dneva, se hitro zgodi, da ženska na to pozabi ali pa posamezno tableto vzame z zamudo. S tem pa se lahko seveda poveča možnost za zanositev. Morda bodo takšne težave že kmalu preteklost, saj je ekipa znanstvenikov s Tehnološkega inštituta Massachusettsa, ki velja za eno glavnih raziskovalnih ustanov na svetu, razvila zelo posebno kontracepcijsko tableto oziroma metodo doziranja. Ta metoda naj bi omogočala jemanje kontracepcijske tablete zgolj enkrat mesečno.

Kontracepcijske tabletke

V kapsulo pakirana zvezdasta struktura, ki počasi sprošča hormone

Na novo razvita kontracepcijska tableta je ovita v posebno organsko ovojnico, ki po obliki spominja na morsko zvezdo, vse skupaj pa je nato vstavljeno v kapsulo, ki je namenjena zaužitju. Ko pride kapsula do želodca, se razgradi, »naprava«, skrita v notranjosti, pa nato iztegne svojih šest krakov, poišče mesto, kjer se lahko zagozdi, in začne počasi sproščati hormone.

- Oglas -

Opisani sistem za doziranje zdravil je bil sprva razvit v okviru zdravljenja ljudi, okuženih z virusom HIV, in zdravljenja malarije. Vendar pa so raziskovalci nato odkrili, da bi bil lahko ta princip zelo uporaben tudi pri kontracepciji. Ker zelo veliko žensk kot primarno obliko kontracepcije oziroma metodo za preprečevanje nezaželene nosečnosti uporablja prav kontracepcijske tablete, bi lahko imelo to odkrije izjemno pomembne posledice.

Najpomembnejši del je bil iskanje polimera, ki bi bil kos želodčni kislini 

Ta inovativna oblika kontracepcije naj bi povečala možnost za to, da ženske zares natančno sledijo navodilom za uporabo. Obstaja namreč več študij, ki so razkrile, da so ljudje precej bolj dosledni pri uporabi zdravil, ki jih je treba jemati redkeje, kot pri zdravilih, ki so namenjena vsakodnevni uporabi. Pri slednjih se namreč večkrat zgodi, da marsikdo kakšen dan preprosto preskoči.

Mesečna kontracepcijska tabletka

Ekipa raziskovalcev s Tehnološkega inštituta Massachusettsa se je pri najnovejšem izumu naslanjala na svoja predhodna odkritja. Največ časa jim je sicer vzelo iskanje polimerov, ki bi lahko v želodcu preživeli tudi več tednov. Testirali so več različnih polimerov, in sicer tako, da so jih izpostavili imitaciji želodčne kisline. Izkazalo se je, da so rezultati najboljši, če je zvezdasta struktura, vključno s kraki oziroma ročicami, izdelana iz polimerov poliuretana.

- Oglas -

Obenem so znanstveniki pri teh eksperimentih ugotovili, da lahko s prilagajanjem dolžine polimera vplivajo na količino učinkovine, ki se sprošča. Do samega sproščanja učinkovine sicer pride v obliki difuzije, pri čemer učinkovina zapusti »pripravo« zaradi naravnega principa, v skladu s katerim snovi potujejo od področja z višjo koncentracijo k področju z nižjo koncentracijo, ali pa preprosto tako, da se eden izmed krakov odlomi, učinkovina pa se nato sprosti v okolico.

Mesečna kontracepcijska tabletka

Na vrsti so klinična testiranja »enomesečne kontracepcijske tablete«

Kontracepcijsko tableto, pri kateri bo zadostovalo, da jo ženske vzamejo le enkrat mesečno, naj bi bilo mogoče zasnovati tako, da se vezni polimeri, ki povezujejo osnovno zvezdasto strukturo in krake, po treh ali štirih tednih od zaužitja tablete razgradijo. To naj bi omogočilo, da se ovojnica na koncu lažje izloči iz telesa.

Čeprav gre za tableto, ki jo bo treba vzeti le enkrat mesečno, pa prva testiranja kažejo, da je njena učinkovitost zaradi postopnega sproščanja hormonov enaka kot pri oralni kontracepciji, ki se jemlje vsakodnevno. Naslednji korak, ki ga načrtujejo raziskovalci, so klinična testiranja na ljudeh, kar bo verjetno pomagalo pri bolj realistični oceni tega, za kako pomemben izum gre in kdaj bi bila lahko »enomesečna kontracepcijska tableta« pripravljena za splošno uporabo.

Preberite tudi: Izostanek menstruacije: vzroki, ko je test nosečnosti negativen

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -