DomovZdravjeNa poti do testa, ki bo omogočil celo do 5 let zgodnejše...

Na poti do testa, ki bo omogočil celo do 5 let zgodnejše odkrivanje raka dojk?

Pri mnogih vrstah raka obstajajo pregledi, s pomočjo katerih je – če se seveda izvajajo dovolj pogosto – mogoče bolezen odkriti precej zgodaj, kar poveča možnosti za uspešnost zdravljenja. Eden takšnih je tudi rak dojk, pri katerem pride v poštev predvsem mamografija. Vendar pa so raziskovalci z nottinghamske univerze pred nedavnim odkrili možnost testiranja, s pomočjo katerega bodo lahko morda zdravniki raka dojk odkrili še precej bolj zgodaj, in to zgolj s preprostim krvnim testom.

Test za zgodnje odkrivanje raka na dojkah

Naravni imunski odziv kot ključ do zelo zgodnjega odkrivanja raka s pomočjo vzorca krvi?

Za rakave celice je značilna neomejena rast. V nasprotju z zdravimi celicami, ki določeno obdobje rastejo in se delijo, nato pa odmrejo, se rast in delitev rakavih celic ne ustavita. Tako iz njih postopoma nastane tumor, na površju tumorja pa se tvorijo antigeni oziroma tumorski označevalci. Organizem zazna te antigene kot tujke, ki se jih želi imunski sistem seveda znebiti. Tako se začnejo proizvajati protitelesa oziroma t. i. avtoprotitelesa, ki naj bi uničila rakave celice. Kaj ima vse to z uvodoma omenjeno raziskavo britanskih znanstvenikov? Cilj raziskave je bil prav poskus uporabe tega naravnega imunskega odziva pri zgodnjem odkrivanju raka dojk, ki bi omogočalo, da je rak zaznan še hitreje kot s pomočjo mamografije.

Ekipa raziskovalcev je v ta namen analizirala vzorce 90 žensk, pri katerih je bil pred nedavnim odkrit rak dojk. Te vzorce je primerjala z vzorci 90 zdravih žensk, ki niso imele raka. Želeli so raziskati, ali je mogoče v vzorcih zaznati specifična avtoprotitelesa in ugotoviti, ali so njihovo nastajanje sprožili tumorski antigeni. Izkazalo je, da je lahko to zelo zanesljiva metoda za odkrivanje raka. Na podlagi identifikacije teh avtoprotiteles v krvi je bilo namreč mogoče z visoko stopnjo natančnosti ugotoviti, ali gre za žensko z rakom ali ne.

- Oglas -

Naslednji korak je izvedba testiranj na večjem številu odvzetih vzorcev

To odkritje bi lahko pomembno vplivalo na diagnosticiranje raka dojk v prihodnje. Omogočilo bi namreč lahko, da je morebitni rak odkrit precej bolj zgodaj, kot je to mogoče pri testiranjih, ki se uporabljajo trenutno. Po nekaterih napovedih bi bil lahko rak dojk tako zaznan celo do 5 let prej, kot je to možno zdaj. S tem pa bi se občutno povečale možnosti bolnic za ozdravitev. Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da se kljub pomembnosti tega odkritja ne smemo prenagliti s prehitrimi napovedmi. Gre namreč za zelo zgodnjo fazo, ki jo bo treba seveda nadgraditi z nadaljnjimi raziskavami. Ena izmed teh raziskav sicer že poteka, in sicer so se raziskovalci odločili, da testirajo še 800 vzorcev krvi, pri tem pa se osredotočajo na devet različnih tumorskih antigenov. Na podlagi večjega števila vzorcev bo mogoče podati še zanesljivejše ugotovitve.

Podoben princip bi lahko prišel v poštev tudi pri drugih vrstah rakov

Izsledki raziskave, ki so jo izvedli znanstveniki z nottinghamske univerze, se sicer nanašajo konkretno na raka dojk. Vendar pa ti izsledki obetajo tudi pomemben preboj pri zgodnjem odkrivanju drugih vrst raka. Prav zdaj se sicer izvajajo tudi podobna testiranja, ki so povezana s pljučnim rakom, rakom trebušne slinavke, rakom jeter ter rakom debelega črevesa in danke. Prav lahko se zgodi, da bo v prihodnje mogoče tudi omenjene vrste, ki spadajo med najpogostejše vrste rakov, odkriti precej bolj zgodaj in da bo za to zadostoval že odvzem manjšega vzorca krvi.

Preberite tudi: Rak dojke – stopnja preživetja se viša

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -