DomovKlub MamaPorod in nosečnostIzostanek menstruacije: vzroki, ko je test nosečnosti negativen

Izostanek menstruacije: vzroki, ko je test nosečnosti negativen

Ob izostanku menstruacije mnoge ženske najprej pomislijo, da so zanosile. Vendar pa nosečnost še zdaleč ni edini razlog, zaradi katerega lahko pride do tega, da pričakovane menstruacije ni od nikoder. V nadaljevanju vas čaka nekaj prav tako zelo pogostih vzrokov za izostanek menstruacije oziroma za njeno zamujanje.

Izostanek menstruacije - kakšni so vzroki?

Izostanek menstruacije zaradi stresa

Daljša obdobja povečanega stresa imajo lahko negativen vpliv tudi na vaš menstrualni ciklus. Ta se lahko skrajša ali močno podaljša, včasih pa lahko pride tudi do popolnega izostanka menstruacije. Pri nekaterih ženskah pa lahko stres povzroči tudi bolj boleče menstruacije oziroma menstrualne krče. Izogibanje stresnim dejavnikom, redna telesna vadba in dovolj spanca so torej ukrepi, ki bodo pripomogli tudi k temu, da bo vaš menstrualni ciklus bolj urejen.

- Oglas -

Perimenopavza

Običajno menopavza nastopi okoli 52. leta starosti, po tem ko ženska ni imela menstruacije vsaj 12 mesecev. Vendar pa mnoge ženske doživljajo simptome menopavze že precej bolj zgodaj, včasih celo od 10 do 15 let pred začetkom menopavze. To imenujemo perimenopavza, ki je povezana s precejšnjim nihanjem ravni estrogena. Za ženske v perimenopavzi je tako značilna neredna menstruacija, včasih pa lahko menstruacija tudi povsem izostane. Vendar je mogoče šele po celotnem letu izostajanja menstruacije domnevati, da je ženska že v menopavzi.

Pretiran upad telesne teže

Izguba precejšnjega števila kilogramov v zelo kratkem obdobju ali pretiravanje s telovadbo sta prav tako pogosta vzroka za zaostajanje ali izostanek menstruacije. Prenizka telesna teža ali odstotek maščobe v telesu imata lahko namreč negativen vpliv na raven reproduktivnih hormonov. Ne le da lahko to vpliva na izostanek menstruacije, ampak tudi na to, da ne pride do ovulacije. Pretirano hujšanje lahko tako privede tudi do neplodnosti.

Čezmerna telesna teža je tudi lahko vzrok za izostanek menstruacije

Podoben vpliv kot prenizka ima lahko tudi previsoka telesna teža. Ženske, ki se v krajšem obdobju precej zredijo, imajo tako včasih tudi težave z menstruacijo. V nekaterih primerih h je lahko sicer zaostajanje ali izostajanje menstruacije v povezavi s povišano telesno težo tudi simptom drugih bolezenskih stanj, zato vam priporočamo obisk zdravnika, ki bo lahko na podlagi pregleda in preiskav podal natančnejšo diagnozo.

Kontracepcijske tablete

V obdobju jemanja kontracepcijskih tablet se sicer ne pojavlja klasična menstruacija, ampak tako imenovana vmesna oziroma odtegnitvena krvavitev. Vendar pa včasih ne pride niti do te krvavitve. Hormoni v kontracepcijskih tabletah lahko namreč pretirano stanjšajo maternično sluznico, zato ni ničesar, kar bi se lahko odluščilo in izločilo. To sicer ne velja le za kontracepcijske tablete, ampak tudi za drugo vrsto hormonske kontracepcije.

- Oglas -

V večini primerov sicer občasen izostanek menstruacije med uporabo hormonske kontracepcije ni pretirano problematičen, vendar je zagotovo smiselno, da se o tem pogovorite tudi s svojim zdravnikom oziroma ginekologom. Seveda pa je nujno, da se prepričate tudi, ali niste morda kljub uporabi kontracepcije zanosili. Tudi kontracepcija namreč ne zagotavlja 100-odstotne zaščite – včasih celo v primeru, da ste pri uporabi dosledno sledili navodilom.

Izostanek menstruacije zaradi hormonskega neravnovesja v telesu

Izostanek menstruacije je lahko povezan tudi s prolaktinom ali s ščitničnimi hormoni. Posledica hormonskega neravnovesja v telesu so tako pogosto tudi težave z menstruacijo. Ali je za izostanek oziroma zamujanje menstruacije zares krivo hormonsko ravnovesje, lahko najlažje preverite s krvnimi testi. Če bo diagnoza potrjena, je pomembno, da se posvetite razreševanju primarne težave, torej neravnovesja hormonov v telesu. Posledično pa se bodo razrešili tudi zapleti, povezani z menstruacijo.

Sindrom policističnih jajčnikov

Med najpogostejše hormonske motnje pri ženskah v rodni dobi zagotovo sodi tako imenovani sindrom policističnih jajčnikov. Simptomi se lahko pri posameznicah sicer nekoliko razlikujejo, vendar so najbolj tipični znaki akne, prekomerna poraščenost obraza in telesa, izguba las, ki spominja na moško plešavost, in težave s prekomerno telesno težo. Eden od možnih in prav tako izjemno pogostih simptomov sindroma policističnih jajčnikov pa so tudi motnje menstrualnega ciklusa, ki se kažejo tudi kot izguba menstruacije.

Če sumite, da bi bil lahko za vaše težave kriv prav sindrom policističnih jajčnikov, za katerega je sicer značilen pojav drobnih cist na jajčnikih, je priporočljivo, da se čim prej odpravite k zdravniku. Sindrom policističnih jajčnikov lahko namreč sčasoma privede tudi do neplodnosti ali celo do raka maternične sluznice (endometrija). Tako je nujno, da se diagnoza postavi čim prej, zdravnik pa vam lahko nato predlaga možne ukrepe oziroma metode zdravljenja.

.
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -