DomovZdravje»Mini mikroskop« kot pomoč pri starostni degeneraciji rumene pege

»Mini mikroskop« kot pomoč pri starostni degeneraciji rumene pege

Starostna degeneracija rumene pege je glavni razlog za izgubo vida pri starejši populaciji. To lahko seveda bistveno omeji samostojnost in zmanjša kakovost življenja. Posebno pri tistih, pri katerih je bolezen že precej napredovala, je prognoza precej slaba, saj so možnosti zdravljenja zelo omejene, toda kot se zdi, bi se lahko to že kmalu spremenilo. Raziskovalci so namreč razvili posebne leče, ki spominjajo na mini teleskop in ki se vstavijo v oko, kjer nato pomagajo tako pri kratkovidnosti kot pri daljnovidnosti.

Nadgradnja prve generacije tovrstnih pripomočkov je poskrbela za pomembne izboljšave. Za vstavitev druge generacije leč je potreben bistveno manj invaziven poseg. Rez je manjši, kot je mogoče sklepati na podlagi izsledkov manjše klinične študije, ki so bili opisani v prispevku, objavljenem v znanstveni reviji Journal of Clinical Medicine, pa je učinek na vid izjemen.

- Oglas -

Okrevanje po posegu pri drugi generaciji bistveno hitrejše

Za starostno degeneracijo rumene pege je značilno postopno slabšanje vida. Gre za posledico poškodbe rumene pege, ki je znana tudi kot makula. Rumeno pego najdemo v osrednjem delu očesa (gre za del mrežnice v ozadju očesa). Degeneracija rumene pege vpliva predvsem na slabšanje t. i. centralnega oziroma središčnega vida. Drugo generacijo »mini teleskopov«, namenjenih ljudem z napredovano obliko starostne degeneracije rumene pege, je razvilo podjetje Samsara Vision. Kot omenjeno, je rez, ki je potreben za vstavitev pripomočka, pri drugi generaciji precej manjši kot pri prvi.

To poenostavi celotni postopek in omogoči varnejšo izvedbo, obenem pa se s tem skrajša čas, ki je potreben za okrevanje po vstavitvi leč. Prednosti nove generacije pripomočkov so bile potrjene tudi z uvodoma omenjeno klinično študijo. Tri mesece po vstavitvi leč je bilo mogoče pri večini oseb, ki so sodelovale v testiranju, zaznati občutno izboljšanje, tako v povezavi s kratkovidnostjo kot daljnovidnost. Postopek se je izkazal za varnega in učinkovitega.

Suha degeneracija rumene pege pogostejša kot vlažna oblika

Retino oziroma mrežnico sestavljajo fotoreceptorji, ki svetlobo pretvorijo v živčne signale. Kot omenjeno, je makula osrednji del retine. Zelo pomembna je za oster vid, imenovan tudi centralni vid. Če se celice, ki sestavljajo makulo oziroma rumeno pego, poškodujejo, kar je znano kot degeneracija rumene pege, se sposobnost prepoznavanja detajlov bistveno zmanjša. Pri tem je treba upoštevati, da poznamo dve osnovni obliki starostne degeneracije rumene pege, in sicer t. i. suho in vlažno. Vlažna degeneracija rumene pege je posledica puščanja krvnih žil, povezanih z retino, suha, ki je bistveno pogostejša, pa je povezana z neposrednimi poškodbami fotoreceptorjev v makuli. V ozadju suhe degeneracije rumene pege je pogosto čezmerno kopičenje rumene snovi, imenovane drusen.

- Oglas -

Napredovana oblika bolezni ne pušča veliko možnosti

Medtem ko imajo ljudje, pri katerih bolezen še ni pretirano napredovala, na voljo precej učinkovite možnosti zdravljenja, to ne velja za tiste z napredovano obliko starostne degeneracije rumene pege. Prav zato si znanstveniki že dlje časa prizadevajo odkriti učinkovitejše pristope. Med drugim jim je uspelo razviti tudi postopek, ki poskrbi za obnovo poškodovanih celic rumene pege, vendar mora ta postopek prestati še precej faz kliničnih testiranj, zato bo treba na potencialno odobritev najverjetneje čakati še več let. Ko gre za neoperativne metode, so ljudem s starostno degeneracijo rumene pege trenutno na voljo očala in povečevalna stekla, katerih uporaba zahteva precej vaje, saj je za uspešen zajem vidnega polja potrebno zelo precizno gibanje glave oziroma roke.

Precej bolj praktična rešitev je zato vstavitev miniaturnega teleskopa, toda kot vsak poseg je lahko tudi ta povezan z različnimi tveganji, ki pa se, kot kaže, postopoma zmanjšujejo. Medtem ko je prva generacija zahtevala rez, velik 10–12 mm, pri drugi generaciji zadostuje rez, velik 6–8 mm, pri čemer se ohrani učinkovitost oziroma pozitiven vpliv na vid.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -