DomovKlub MamaNaj bo osvežitev varna

Naj bo osvežitev varna

Vroče je, počitnice so se začele in kopališča so polna. Sproščeno preživljanje časa ob bazenu ali na morju pa ne sme biti tudi popolnoma brezskrbno. Morda je slišati neobičajno, a kot je dejal eden naših sogovornikov: »smo kopenska bitja in voda je za nas vendarle neka druga dimenzija, kjer veljajo drugačna pravila kot na kopnem. Četudi plavamo vsak dan.«

- Oglas -

otrok v vodi

S trenerjem plavanja blažem kavčičem (pulz šport) smo se pogovarjali o premagovanju strahu pred vodo in o tem, kaj je varno plavanje in katera navodila je treba ob tem upoštevati.

»Ker sem se v preteklih letih veliko ukvarjal z učenjem plavanja najmlajših, lahko povem, da je pri njih prisoten en poseben strah pred vodo, ki pa se ga da izkoreniniti. Plavati se učijo z igro in pri najmlajših gre bolj za učenje gibov, ki vzdržujejo ravnotežje v vodi. Temu kasneje sledi učenje tehnike plavanja, kar lahko začnemo že od dveh let naprej. Na drugi strani gre pri odraslih za bolj racionalen pristopi, saj se težje prepustijo navodilom trenerja. Njihov strah pred vodo in globino je precej večji kot pri otrocih, hkrati pa je verjetno povezan z neprijetnimi izkušnjami iz preteklosti. Po eni strani odrasle pri učenju plavanja ovira podzavest, torej nezaupanje, po drugi strani pa imamo odrasli že izdelane motorične programe, ki se nam samim sicer zdijo logični, a nam ne pomagajo v vodi. Čez čas odrasli učenci sprevidijo, da so jim v pomoč doslej nelogični gibi,« nam je blaž še razložil, zakaj je dobro, da otrok do osmega leta starosti osvoji čim več motoričnih programov.

- Oglas -

Varno na morju

»na morju so okoliščine drugačne in hitro spremenljive: valovi in nenadne poletne nevihte, ko je treba čim prej iz vode. Pri plavanju v morju je pomembno, da ne precenimo svoje sposobnosti, ko je na daleč težko oceniti razdaljo, do koder bi radi priplavali. Zato je dobro imeti ob sebi soplavalca,« pojasnjuje blaž. Spomni nas tudi, da tako kot pri vseh športih lahko tudi pri plavanju pride do krča v mišicah. Gre za posledico preutrujenosti mišic. Pri plavanju namreč zelo delajo meča in stopala, sploh pri kravlu. Zato moramo paziti, da, ko začutimo nelagoden občutek v nogah, lahko sledi krč. Če nas ta prime v eno nogo, še ni tako zelo hudo. Veliko huje in nevarneje je, ko nas prime v obe. Takrat so na razpolago le še roke. Če smo v bazenu in je blizu rob, ni tako nevarno, kakor kadar se to zgodi kje na odprtem.

Reševalec na kopališču

Število reševalcev iz vode se na kopališču določi glede na površino bazena. Reševalci budno spremljajo dogajanje v bazenih in ob njih. Na srečo je bilo reševanje v primerih utapljanja pri nas malokrat potrebno, zato pa reševalci skrbijo, da ne prihaja do kršenja pravil kopališkega reda.

»Največkrat je kršena prepoved skakanja v vodo, čeprav ima kopališče jasno postavljene table, ki to prepovedujejo,« ima odgovor o najpogostejših kršitvah takoj pripravljen marko petrovič, reševalec iz vode na kopališču kodeljevo. Na njihovem kopališču so trije reševalci in en varnostnik, ob čemer je naloga prvih opozarjanje kršiteljev na kopališka pravila. Če to ne zaleže, je na potezi varnostnik, v naslednjem koraku obvestilo policiji.

»Med najpogostejšimi poškodbami na bazenu so odrgnine, rane, nekoliko hujši so zlomi ali zvini. Na srečo pa do najhujšega, utopitve, pri nas še ni prišlo. Dogaja se tudi, da starejši plavalci precenijo svojo telesno pripravljenost, zgodi pa se tudi, da kdo omedli zaradi sončarice. Glede na naše izkušnje je jasno, da ljudje še vedno ne upoštevajo opozoril za zaščito pred soncem in se mu nastavljajo od jutra do večera. Ko se začne glavobol, se obrnejo na nas, a zdravila niso v naši pristojnosti,« naš reševalec izpostavi še eno poletno nevarnost. Prav tako je treba opozarjati starše, da naj otrok ne puščajo samih ob bazenih, ko gredo v lokal in od tam ne vidijo, kaj vse se z njihovim otrokom dogaja v vodi ali ob njej.«

Varnost na kopališču

Kopališča imajo sicer jasno določen kopališki red, a vprašanje je, koliko obiskovalcev se z njim sploh seznani oziroma jih to zanima. Tukaj je nekaj najpomembnejših navodil:

  • Kopalci uporabljajo bazene in kopališke naprave skladno s  svojimi sposobnostmi.
  • Kopalci se morajo ravnati po navodilih reševalcev iz vode, kopaliških znakov in kopališkega reda.
  • Otrokom do 10. Leta je vstop dovoljen samo v spremstvu staršev ali skrbnikov.
  • Za varnost in spoštovanje reda organizirane skupine odgovarja vodja skupine.
  • Prepovedano je plavanje pod vodo in skakanje v vodo.
  • Prepovedan je vnos steklenih predmetov na področje kopališča.
  • Prepovedano je metanje predmetov v bazene.
  • Prepovedano je tekanje in igre na površini ob bazenih.

Seveda pa na morju ne pozabimo otroke izobraziti in spomniti na morske živali.

Piše Saša Grobelšek

.
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -